20 iun. 2011

De ce sa folosim bicarbonatul in bucatarie?

Bicarbonatul de sodiu este extrem de folositor, in ciuda numelui sau prea putin apetisant, mai ales in bucatarie. Poate fi folosit in curatare, spalare, pregatirea alimentelor si in conservare. Biodegradabil si versatil (poate inlocui fara probleme toate produsele menajere), bicarbonatul este o adevarata binecuvantare in casa.
 
Bicarbonatul este un produs industrial, extrem de ieftin. Este inofensiv si nepoluant. Extrem de usor de folosit.

Pentru a evita adaugarea de zahar in dulceturi sau compoturi prea amarui si a le creste coeficientul caloric, este suficient sa le pudram cu bicarbonat de sodiu la sfarsitul procesului. Acest procedeu merge si pentru salate si suc de fructe.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit in dospirea aluaturilor. Poate inlocui sau insoti folosirea drojdiei. Face prajiturile un pic mai usor digerabile. Atentie la cantitate, totusi. Bicarbonatul poate sa lase un gust personal in prajitura.


Pentru a acidula, a face mai usor digerabil si a realiza o culoare frumoasa pentru sucurile de fructe, nimic nu e mai usor decat un varf de bicarbonat. Daca visati la o spuma din albus de oua care sa si tina, adaugati un varf de bicarbonat, care, fata de sare, nu va adauga un alt gust.
Nimic nu va impiedica sa mancati caise uscate, ceapa, fructe si orice alte legume care favorizeaza tulburarile digestive, precum balonarile. Este suficient sa adaugati preparatelor, inainte sa le gatiti, un varf de bicarbonat de sodiu.

Pentru a economisi apa, lasati legumele 10 minute intr-un castron cu apa si bicarbonat pentru a elimina insectele si reziduurile. Ca bonus, legumele vor fi mai colorate si mai ferme. Pentru a elimina pesticidele de pe legumele care nu se curata de coaja, este recomandat sa le frecati usor cu o carpa cu bicarbonat. Clatiti si uscati legumele dupa aceea.

Daca vi se pare ca carnea este prea tare, este suficient sa o frecati cu bicarbonat si sa o spalati dupa aceea. Isi va pastra gustul si va fi mai moale dupa gatire.

Folositi bicarbonatul de sodiu in bucataria voastra! Este de un ajutor nepretuit.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu