1 iun. 2011

De ce nu e bine sa amestecam sucul cu medicamentele

Pacientii sunt adesea avertizati ca nu ar trebui sa ia anumite medicamente cu suc de grapefruit, care poate transforma doza normal de medicament intr-una excesiva si toxica. Mai nou, cercetatorii avertizeaza ca sucurile de grapefruit, portocale si mere pot sa blocheze anumite efecte ale medicamentelor, distrugand orice efect benefic pentru pacienti.

Cativa voluntari sanatosi au luat o doza dintr-un medicament pentru alergii, inghitindu-l cu apa sau cu suc. Atunci cand medicamentele cu fost luate cu suc de grapefruit, spre exemplu, doar jumatate din doza a fost absorbita de fluxul sanguin, in comparatie cu inghitirea cu apa. Descoperirile au fost prezentate la o conventie a societatii de chimie din cadrul Universitatii Ontario, la Londra.

Pana in prezent, cercetatorii au descoperit ca sucurile de grapefruit, portocale si mere reduc si absorbtia anumitor medicamente impotriva cancerului, anumite elemente beta de blocaj utilizate pentru a trata tensiunea arteriala ridicata, medicamentelor utilizate pentru prevenirea respingerii organelor transplantate si anumitor antibiotice. Este posibil ca si alte medicamente sa fie adaugate acestei liste, potrivit profesorului David G. Bailey, profesor de farmacologie clinica la Universitatea Ontario.

Tot profesorul Bailey a fost cel care a identificat initial efectele negative ale consumului de medicamente impreuna cu sucul de grapefruit, aratand ca interactioneaza cu medicamentele prin cresterea concentratiei din sange a acestora, pana la niveluri periculoase. Se stie deja ca afecteaza in jur de 50 de medicamente,  de la pilule pentru diminuarea colesterolului pana la Viagra. Unele medicamente chiar poarta o inscriptie care atentioneaza consumatorii sa nu le ia cu suc de grapefruit sau sa consume grapefruit.

Toti pacientii ar trebui sa isi consulte medicul sau farmacistul inainte de a consuma medicamente impreuna cu sucuri de grapefruit, altfel de sucuri sau anumite fructe proaspete. Cel mai bun sfat, totusi, pentru siguranta voastra, este sa luati majoritatea medicamentelor cu apa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu