Spirulina poate fi orice, de la cel mai nou substitut al zaharului pana la o marca de suc si asta datorita numelui sau interesant, dar de fapt ea face parte din sectorul de sanatate si este categorisita ca fiind o alga. In mod surprinzator, spirulina a fost utilizata la nivel mondial inca din vremurile cand omul a inceput sa caute mancare. Ca forma a unei bacterii, spirulina este o sursa incredibila de proteine si este populara pentru proprietatile nutritive puternice.
Spirulina este o alga de culoare verde albastrui inchis, care se usuca si se piseaza marunt, apoi vanduta sub forma de pudra sau comprimata in tablete usor de utilizat. Unele persoane o consuma ca si supliment. Alte culturi, precum japonezii, o folosesc in preparatele alimentare, in speranta de a beneficia de o portie de sanatate la fiecare masa. Cu un continut de proteine intre 55 si 70%, in functie de forma ei, spirulina contine numeroase minerale si vitamine, precum fier, magneziu, betacaroten si calciu, care ofera nutrienti importanti corpului.
Spirulina este o alga de culoare verde albastrui inchis, care se usuca si se piseaza marunt, apoi vanduta sub forma de pudra sau comprimata in tablete usor de utilizat. Unele persoane o consuma ca si supliment. Alte culturi, precum japonezii, o folosesc in preparatele alimentare, in speranta de a beneficia de o portie de sanatate la fiecare masa. Cu un continut de proteine intre 55 si 70%, in functie de forma ei, spirulina contine numeroase minerale si vitamine, precum fier, magneziu, betacaroten si calciu, care ofera nutrienti importanti corpului.
Continand toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie pentru a functiona asa cum trebuie, spirulina este considerata a fi si o sursa foarte buna de acizi esentiali grasi si contine majoritatea vitaminelor B, in special B1, B2, B3, B6, B9, impreuna cu vitaminele C, D si E.
Descoperita in cultura azteca, spirulina a fost o sursa de valoare nutritionala, chiar si inainte de constientizarea continutului ei specific. Proprietatile antivirale si antioxidante au determinat culturile antice sa o piseze, sa o dizolve in lichide fierbinti sau infuzii, sa o presare pe alimente sau sa o adauge sub forma de pudra in prajituri, ca sursa suplimentara de energie si vitalitate.
De asemenea, spirulina este considerata a fi de real folos in cazul diabetului, pentru reglarea insulinei si controlul nevoii de zahar, dar si in cazul dietelor pentru slabit, acestea fiind alte motive pentru care japonezii o indragesc atat de mult.
Unii oameni de stiinta avertizeaza ca spirulina poate fi periculoasa daca este consumata in cantitati mari, gandindu-se la faptul ca organismul nu va fi capabil sa proceseze toate mineralele si proteinele inainte ca acestea sa inceapa sa dauneze. Ingrijorati de faptul ca rinichii si ficatul ar lucra excesiv, cercetatorii investigheaza aceste aspecte in mod continuu.
Odata ce a fost considerata un leac miraculos, oamenii de stiinta din anii 70 au pregatit un plan de a doza spirulina si de a o administra tarilor din lumea a treia care se lupta cu deficienta de proteine, dar cu un cost destul de ridicat. Fara posibilitatea producerii rapide si unei distrubutii avantajoase, ambele implicand o responsabilitate financiara imensa, planul acestora a esuat.
In cazul in care spirulina nu este unica planta consumata, ea este sigura si de folos, atata timp cat este administrata cu grija, iar doza zilnica recomandata nu este depasita. Este indicat sa consultati un specialist in suplimente nutritionale pentru a decide daca spirulina este suplimentul care trebuie adaugat la dieta voastra, fara a va pune in pericol sanatatea.
Sursa: medicina-naturista
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu