1 iun. 2011

Unghiile de la maini si alimentatia

Unghiile de la maini pot oferi informatii despre starea de bine a sanatatii unei persoane, doar prin simpla privire la forma si culoarea acestora.

Stiati ca se pot spune multe lucruri despre o persoana doar prin privirea unghiilor acesteia? Nu numai ce nuanta de oja este folosita sau daca desfasoara activitati grele in gospodarie sau numai lungimea unghiilor. Nu vorbim despre partea cosmetica, ci despre unghia nelacuita si daca ea poate sa ne spuna ceva despre starea de sanatate.

Unghiile reprezinta protectia noastra pentru nervii din varful degetelor, in timp ce unghiile de la picioare protejeaza degetele impotriva ranirilor. Fac parte din stratul de piele si sunt formate dintr-o proteina numita keratina.

O rezerva sanguina sanatoasa va crea o baza roz-piersica pentru unghii. Daca exista o deficienta sau o problema fizica a corpului, unghiile de la maini o pot arata.


Care sunt problemele care pot aparea pe unghii si care sunt semnele?

Unghii decolorate:
diabet, stress, alergii sau simple afectiuni care pot cauza decolorarea unghiilor. O culoarea verzuie a unghiilor poate fi un semn de infectie, ori la nivelul patului unghiei, ori in sistem.

Patul unghiei de culoare albastruie poate fi un semn de probleme ale plamanilor, precum emfizem sau chiar astm. O linie simpla de albastru inchis pe unghie poate fi semn al cancerului la piele. Dungulitele negre pot indica o problema la inima, in timp ce punctele maroniu- rosiatice pot indica deficienta de acid folic, proteine sau vitamina C.

Unghiile ingalbenite sunt semnele premature ale diverselor afectiuni interne, precum diabet, probleme respiratorii sau ale ficatului. Liniile albe in sau de-a lungul unghiei pot indica febra, boli ale ficatului sau inimii, ale rinichilor sau, mai sigur, lipsa fierului sau zincului din dieta.

Am vazut ce are de spus culoarea unghiilor, dar oare forma, textura si starea generala au si ele ceva de spus?

Forma unghiilor:
Unghiile care au tendinta sa se curbeze la varf pot indica problem respiratorii sau ale inimii, in timp ce unghiile ridicate de la baza pot indica afectiuni respiratorii. Unghiile patrate si late pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, in timp ce unghiile inguste si subtiri se pot forma din cauza insuficientei de vitamina B12.

Textura unghiilor de la maini poate spune si ea o multime de lucruri despre starea generala de sanatate a unei persoane.

Textura unghiilor: Santurile verticale ce apar pe unghie pot indica afectiuni simple precum deficienta de fier, absorbtie slaba a vitaminelor si nutrientilor, o stare generala de sanatate precara, sau afectiuni mai grave, precum boli ale rinichilor. De aceea este bine sa mergeti si la un medic, nu doar sa faceti presupuneri. Aceste santuri verticale, precum si unghiile cu denivelari, pot sugera si predispozitia la aparitia artritei. Santurile orizontale pot indica stresul fizic sau mental.

Nutritia joaca un rol extrem de important pentru fiecare functie a organismului, pana in varful degetelor si asta la propriu.

Din moment ce unghiile sunt facute din proteine, ele ne pot alerta imediat de lipsa lor din dieta noastra. Benzile albe de-a lungul unghiilor pot fi semnul unei deficiente de protein. Proteinele pot fi obtinute din mazare, ovaz, seminte, nuci, oua si carnuri slabe.

Calciul este si el important pentru sanatatea unghiilor. Fara el, unghiile isi  pierd forta si devin casante si uscate. Calciul il puteti gasi in legumele cu frunze verzi, produsele lactate, semintele de susan si chiar in suplimente.

Asa cum am mentionat mai sus, santurile de pe unghii pot arata o dificienta de vitamine, dintre care si vitamine din complexul B. Vitamina B este necesara pentru intarire, in timp ce Vitamina B12 intareste, dar promoveaza si cresterea normala si colorarea unghiei.

Vitamina C este o alta vitamina necesara. Un consum adecvat poate ajuta la prevenirea inflamarii tesutului unghiei.

Probabil ca cel mai cunoscut semn pe unghiei este cel alb. Desi s-a spus ca liniile albe pot fi simptomele unei afectiuni grave, prezenta lor indica mai repede o deficienta de  fier sau de zinc. Inainte de a va ingrijora despre oricare dintre aceste boli grave, mergeti la medicul vostru si vedeti care este nivelul de fier si zinc din corpul vostru. Suplimentele pe baza de zinc sunt usor de gasit in farmacii, dar consumul suplimentar de fier trebuie atent monitorizat de catre medicul personal.

Cea mai buna cale de a va asigura ca aveti unghii sanatoase este sa consumati o dieta sanatoasa. Aveti nevoie de proteine din plin, dar si de legume si fructe proaspete. Un consum suficient de apa este si el necesar, care, pe langa faptul ca va mentine o stare buna de sanatate, asigura si hidratare pentru unghii.

Nu uitati, este important de retinut ca informatiile prezentate sunt strict informative si nu trebuie folosite pentru a va diagnostica singuri. Daca sunteti ingrijorati si credeti ca ati putea suferi de vreuna din afectiunele de mai sus, consultati un medic specializat. Nu consumati suplimente si medicamente fara sfatul medicului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu