20 iun. 2011

Remedii pe baza de plante pentru anxietate

Oricare dintre noi a fost nelinistit si ingrijorat intr-un moment al vietii, indiferent daca era vorba despre dragoste, scoala, munca sau o prezentare ce trebuia facuta a doua zi. Anxietatea, teama si grija sunt sentimente umane complet normale. Dar, pentru unii, anxietatea poate fi normala si poate fi indurata pe o perioada mai lunga de timp, afectand starea fizica si mentala.

Din fericire, desi milioane de persoane sufera de anxietate, exista multe tipuri de tratament disponibile: medicale, terapeutice si pe baza de plante.

Remedii comune pentru anxietate

Exista sute de plante in lume care ofera o forma de beneficiu pentru sanatate. Multe dintre aceste plante au fost rafinate ca baza a unor medicamente farmaceutice, pentru tratarea diverselor afectiuni. Totusi, remediile naturiste propriu-zise raman cele mai simple si mai naturale, dintre acestea unele oferind beneficii pentru reducerea anxietatii.

Musetelul
Musetelul este o floricica asemanatoare margaretei, din care se poate face ceai, tablete sau alte forme de tratament. Daca studiile stiintifice nu au studiat cu adevarat musetelul, experienta personala a multor oameni dovedeste ca reduce anxietatea. Una dintre cele mai bune metode pentru a il utiliza este sa faceti sau sa cumparati ceai de musetel, o bautura dulce care ofera numeroase beneficii. Cu riscuri minime pentru majoritatea persoanelor, ofera nu numai beneficii legate de reducerea anxietatii, dar relaxeaza si muschii si alina un stomac deranjat.

Kava Kava

Kava creste si este utilizata in zona oceanului Pacific de sute de ani, folosirea radacinii acestei plante asemanatoare piperului, care contine kavalactone, fiind sub forma de suplimente sau bauturi. Bautura combina pudra de Kava, radacina pisata, dizolvata in apa sau lapte. Nu se foloseste apa fierbinte sau alte lichide deoarece distruge kavalactonele, care genereaza efectele de calmare ale acestei bauturi.
Daca puneti pe limba pudra de Kava puteti deveni amortit, temporar, urmand o stare vorbareata, gandire limpede, muschi relaxati si o stare generala de bine. Anxietatea este indepartata sau cel putin marginalizata. Somnul apare mai usor si este mai odihnitor, trezindu-va mai alerti.
Unele studii au sugerat ca utilizarea pe perioada indelungata a Kava poate duce la aparitia unor afectiuni la nivelul ficatului. Dar aceste rezultate se refera in special la utilizarea indelungata a suplimentelor de Kava, nu a bauturii. Nu s-a dovedit ca pudra de Kava solubila in apa ar afecta ficatul si este exact ceea ce locuitorii insulelor Pacificului pregateau si consumau de sute de ani.
De asemenea, se crede ca Kava pregatita impropriu, prin includerea frunzelor in procesare poate duce la probleme de ficat. Daca deja aveti probleme cu ficatul, este bine sa evitati Kava. Un procent scazut de persoane sunt alergice la Kava si pot aparea iritatii la nivelul pielii sau eruptii, in aceste situatii, utilizarea trebuind intrerupta. Un alt risc este acela al aparitiei dependentei.

Floarea pasiunii
Floarea pasiunii este considerata in medicina populara o planta calmanta, acest lucru fiind confirmat si de studii. Planta este disponibila sub forma de extract, ceai, planta uscata sau tinctura, ca si majoritatea altor plante medicinale.
Un studiu a aratat ca are efecte de reducere a anxietatii in general, cu mai putine efecte secundare decat antidepresivele, dar este nevoie de studii mai aprofundate. Floarea pasiunii poate folosi ca sedativ si ajuta somnul, este utila in cazul anxietatii, astmului, ritmului rapid al inimii, dar si altor probleme. Nu s-au inregistrat cazuri grave de intoxicatii sau alergii in urma utilizarii acestei plante. Este folosita adesea impreuna cu valeriana sau alte suplimente pe baza de plante. Efectele secundare pot fi greata, durerile de cap si ameteala, la unele persoane.

Valeriana
Valeriana este o floare cu miros dulce, de culoare roz sau alb, care creste in emisfera nordica si a fost descoperita initial in Europa, fiind folosita de romanii si grecii din antichitate. Valeriana este si numele unui supliment alimentar si dietetic sub forma de capsule, obtinut din radacina plantei de valeriana, dar poate fi folosita si ca ceai.
Valeriana este utilizata in mod predominant pentru a trat insomnia, fiind un sedativ usor, dar are efecte benefice si in reducerea anxietatii.
Totusi, la unele persoane, valeriana a avut efecte contrare, crescand nervozitatea si anxietatea. Alte efecte secundare includ dureri de cap, ameteala, greata, reactiile alergice fiind sub forma eruptiilor, urticariei, dificultatilor in respiratie. Exista si rara posibilitate de a afecta ficatul, desi motivul este necunoscut, putand fi modul cum este preparata planta, dozajul, etc. O monitorizare atenta poate reduce impactul asupra ficatului.

Melisa

Melisa face parte din familia mentei si a fost descoperita in sudul Europei si Mediteranei, inainte de a fi raspandita in intreaga lume. Este o planta folositoare care a fost utilizata inca din evul Mediu. Studiile au aratat ca melisa reduce anxietatea si tulburarile starilor de spirit, dar reduce si febra si ajuta digestia. Nu este un sedativ si este utilizata in ceaiuri si ca extract. Unele persoane o folosesc pentru a curata pielea, dar si ca insecticid. Nu exista efecte secundare majore, rar persoanele simtindu-se ametite sau cu senzatie de greata.

Avertisment
Anxietatea poate fi o problema serioasa si inainte de a incepe un tratament serios, medical sau pe baza de plante, trebuie sa consultati un medic. Daca apar efecte secundare grave, supradoza sau alte probleme, mergeti imediat la medic.
Unele dintre plantele de mai sus pot afecta ficatul.
Cei ce consuma alcool, persoanele cu afectiuni ale ficatului, sub tratament sau femeile insarcinate sau care alapteaza, trebuie neaparat sa consulte un doctor inainte de a lua remedii naturiste, deoarece aceste combinatii pot provoca efecte negative grave, daca sunt folosite inadecvat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu