1 iun. 2011

Ceaiul, o bautura sanatoasa

Povestea ceaiului incepe acum patru mii si ceva de ani in urma. Potrivit mitologiei chinezesti, Imparatul, Shen Nung, savant si botanist, statea sub un copac in timp ce servitorul sau fierbea niste apa potabila. O frunza din copacul de deasupra lui a cazut in apa, iar el a decis sa guste decoctul. Aroma placuta si gustul racoritor l-au incantat si in curand toata lumea a ajuns in tara consumului de ceai.

Ceaiul a devenit in curand renumit pentru proprietatile sale, ca fiind o bautura sanatoasa si racoritoare. Efectele sale calmante si revigorante au fost apreciate in toata lumea de acum sute de ani. Ceaiul este cea de-a doua bautura in topul celor mai consumate din lume, fiind depasita doar de apa. India este una dintre cele mai prolifice tari consumatoare de ceai, dupa cateva tari sud estice, precum Japonia si China.

Dar  se pare totusi ca exista cateva contraziceri legate de faptul daca ceaiul este bun pentru sanatate sau ne face rau.


Cand ceaiul dauneaza

Se cunoaste faptul ca ceaiul diminueaza cantitatea de fier absorbita de organism. Persoanele care sunt obisnuite sa bea ceai dupa mese sunt cel mai rau afectate, deoarece ceaiul consumat imediat dupa masa poate duce la diminuarea cantitatii de fier. Studiile efectuate sfatuiesc oamenii sa evite ceaiul dupa mese si sa nu il foloseasca pe post de digestiv.

Ca orice lucru facut in exces si ceaiul prea mult are efect negativ asupra sanatatii. Cu alte cuvinte, consumul excesiv de ceai poate suprastimula sistemul nervos, acest lucru fiind dovedit stiintific. Prea mult ceai poate duce la neliniste si lipsa concentrarii.

In acelasi timp, alte zvonuri despre ceai se refera la aciditate si gaze. Desi aceste lucruri sunt adevarate doar in cazul ceaiurilor tari sau baute cu lapte sau lamaie. Ceaiul verde fara zahar nu are acest efect.


Bunatate intr-o ceasca cu ceai 

Se crede cu adevarat ca ceaiul are multe efecte benefice, precum cresterea nivelului de concentrare, imbunatatirea memoriei, starii de alerta si productivitatii muncii. Are capacitatea de a ne scoate dintr-o letargie de dupa-amiaza! Este esential totusi sa tineti minte ca moderatia este cea mai buna pentru noi.

Ceaiul este foarte bogat in antioxidanti care curata intregul sistem si sunt responsabili pentru procesul imbatranirii sau cu depozitele de colesterol, care cauzeaza ingrosarea arterelor, pigmentarea pielii si slabirea rinichilor.

Se spune ca ceaiul este bogat in fluoride, care protejeaza gingiile si dintii, fiind bun si pentru sanatatea orala.

Un alt efect minunat este acela de a ridica moralul.


Tipuri de ceai

Exista 3 categorii mari de ceaiuri si anume ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul oolong.

Ceaiul verde este neoxidat, cel oolong este semioxidat, iar ceaiul negru este complet oxidat. Aceste aspect se refera la modul in care frunzele sunt pregatite inainte sa iasa pe piata. Fiecare ceai are o aroma distincta, culoare si aroma. O persoana trebuie sa incerce toate tipurile si sa se bucure de calitatile tuturor varietatilor.


Tipuri si arome

Iasomia este buna pentru indepartarea retentiei de apa, musetelul calmeaza nervii, ceaiul cu aroma de fructe calmeaza nervii si diminueaza apetitul, avand beneficii asupra dietei.

Fiecare dintre aceste ceaiuri ofera beneficii pentru sanatate, dar in plus au si arome minunate si chiar va gadila papilele gustative. Ceaiul de iasomie este usor si aromat, iar cel de musetel este mai puternic ca gust. Ceaiurile fructate sunt considerate a fi foarte gustoase si versatile, putand fi consumate si reci!

Un aspect care influenteaza cand vine vorba de sanatate este vorba de modul cum fiecare isi bea decoctul. Cel mai bine ar fi sa beti ceai fara lapte si sa adaugati ghimbir la ceaiul verde slab. Unii il pot bea dimineata devreme. Ghimbirul ar trebui adaugat in anotimpul rece, deoarece da senzatia de caldura. Va veti simti grozav, va va elibera caile nazale, va va da o voce clara, va preveni afectiunile sinusurilor, astmul si va detoxifia organismul.

Vorbind la modul general, beneficiile depasesc efectele negative. Asa ca nu renuntati la ceaiuri si bucurati-va de diversele sale arome, dupa placul inimii!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu