3 apr. 2011

6 alimente care favorizeaza anorexia

Studiile arată că foarte multe fete tinere se percep ca fiind "prea grase", de aceea apariţia tulburărilor de alimentaţie este o problemă frecvent întâlnită. Află de la prof. dr. Mencinicopschi ce alimente pot să declanşeze aceste perturbări ale comportamentului alimentar!

Ce este bulimia şi anorexia?

Anorexia reprezintă tulburarea emoţională manifestată prin perioade îndelungate de "înfometare", de refuz al persoanei de a se alimenta.

Bulimia este tulburarea emoţională manifestată prin exces alimentar (uneori până la "refuzul gastrointestinal") urmat imediat de vomă, cel mai frecvent, provocată.


Ce au în comun aceste tulburări de alimentaţie

  • ambele perturbă comportamentul alimentar
  • ambele tulbură percepţia imaginii propriului corp.

"Aceste tulburări se pot manifesta ca o distorsiune negativă a imaginii de sine, incluzând <imaginea corpului> - bulimie, fie sub aspectul unei <negări a slăbirii>, dusă uneori până la convingerea delirantă că adolescenta este încă prea grasă, în cazul anorexiei", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa "Şi noi ce mai mâncăm  ... ca să slăbim?".

Alimentaţia, un factor declanşator al tulburărilor

Primul sfat pe care îl oferă specialistul în nutriţie este necesitatea de a renunţa la alimentele cu un gust nefiresc de bun, artificial. Iată care sunt acestea:

1. Alimentele light fără zahăr

Ele nu contribuie la slăbire, ci pot favoriza îngrăşarea, după cum avertizează prof. dr. Mencinicopschi. "Spre deosebire de zahăr, care participă la apariţia semnalului de saţietate, îndulcitorii, care din punct de vedere chimic sunt foarte deosebiţi de zaharoză, nu participă la generarea senzaţiei de saţietate. Acest mecanism declanşează un consum exagerat de alimente".

2. Alimentele light fără grăsimi

Pot să declanşeze nevoia de a face excese alimentare, din cauza aditivilor adăugaţi în continutul lor. "Aditivii alimentari pot amplifica dependenţele alimentare, pe lângă perturbarea mecanismelor de reglare a foamei", explică specialistul.

3. Alimentele bogate în sare

Aici intră mezelurile, brânzeturile uscate, peştele conservat-afumat, conservele, mâncărurile şi supele gata preparate, chips-urile, cartofii prăjiţi, biscuiţii, produsele de patiserie, fast-food.

4. Alimente cu mai mult de 10 grame grăsimi la 100 grame de produs.


5. Alimentele cu grăsimi artificiale hidrogenate

Cârnaţii, mezelurile, pateurile de ficat, floricele preparate industrial, fast-food.

6. Ciocolata

Are capacitatea de a manipula comportamentul uman, din cauza conţinutul de teobromină, feniletilamină şi salsolinol, potrivit dr. Mencinicopschi care avertizează că "acestea pot să inducă atracţia, uneori bulimică, pe care o manifestă ciocolata, în special asupra persoanelor deprimate".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu