24 apr. 2011

Cum sa decorezi masa de Paste

De Paşte, masa în familie capătă o importanţă aparte. Bunătăţile intens pregătite şi bucuria specifică sărbătorii fac din acest prânz un moment special ce trebuie atent primenit.

Iată câteva idei despre cum să decorezi masa festivă de Paşte.

Pune tacâmuri colorate


Alege o faţă de masă simplă, de culoare uni, şi din material de calitate. În acest fel nu vei fi condiţionată să foloseşti vesela şi accesoriile de orice culoare îţi doreşti. Indiferent de combinaţia de culori pe care o alegi - roşu cu negru, verde cu roşu sau verde şi mov - toate se vor asorta perfect pe un fond alb imaculat.

Dacă preferi combinaţia alb-negru-roşu, poţi alege, de exemplu, ca prima farfurie să fie de culoare neagră iar cea de deasupra albă, la care să aşezi şerveţelele roşii.

Pe varianta verde -mov, alege veselă colorată discret, cum sunt farfuriile cu margini colorate. În cazul culorilor puternice, de preferat este ca şervetul să nu fie uni. O farfurie cu motive florale mov va fi completată armonios de un şervet pe nuanţă de verde crud. Pune apoi în farfurie câte un ou de culoarea şervetului.

Dacă optezi însă pentru un stil elegant, şervetele trebuie alese indiscutabil pe alb.

Asortează florile cu atenţie


Aranjamentele florale sunt "piese de rezistenţă" pe masa pascală. Florile proaspete precum lalelele colorate, liliacul parfumat, irisul sau bujorii roşii vor aduce negreşit primăvara în casă.

Dar nu te grăbi să le împrăştii pe toate pe masă. Ideal este să asortezi florile cu paleta de culori deja aleasă. Imaginează-ţi cum s-ar potrivi, de exemplu, liliacul mov pe o masă colorată în alb şi verde. La această combinaţie poţi adăuga accesorii şi motive tematice de culoare lila sau galben. Deşi pare insignifiant, este mic detaliu va avea un efect vizual garantat.

Nu uita însă că florile puternic mirositoare - liliacul, freziile - trebuie luate de pe masă atunci când serveşti masa.

Aşază vaze decorative


Evită să încarci masa de Paşte, încărcată oricum de meniul generos de preparate tradiţionale. În locul accesoriilor mici - coşuleţe cu ouă, suporturi de lumânări sau alte motive pascale - optează pentru un singur ornament central.

Alege o vază înaltă din sticlă cu lalele albe sau galbene, în care poţi strecura apoi câteva ouă de aceeaşi culoare. Va fi un detaliu cu care vei impresiona negreşit invitaţii.

Fă mesele colorate


În locul vazelor, coşuleţele împletite din răchită sau paie, cu oua incondeiate, pot fi o opţiune, dacă preferi o atmosferă mai veselă în jurul mesei de Paşte. În acest caz, poţi alege să pui în vază flori de câmp. Vei echilibra astfel masa din punct de vedere coloristic, dar şi tematic. Florile câmpeneşti şi motivele arhaice desenate pe ouă sunt accesorii bucolice care se potrivesc perfect.

Îmbină designul modern cu traditia de Paste


Aşază pe masă mici boluri de sticlă incolore cu apă şi fire de iarbă verde, apoi pune o monedă sau un ou. Conform tradiţiei, în ziua de Paşte trebuie să te speli pe faţă cu această apă. De asemenea, poţi apela la suporturile de ouă de la micul dejun.

Dacă le aşezi în linie, în stânga şi dreapta vazei, ouăle vor crea o simetrie intersantă pe lângă vaza cu lalele de aceeaşi culoare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu