25 apr. 2011

6 cauze ale durerilor de spate

În afară de cauzele evidente pentru durerile de spate, ca de exemplu o geantă prea grea, specialiştii au identificat şi altele, cum ar fi folosirea smartphone-ului. Astfel de cauze trebuie identificate din timp pentru a evita durerile îngrozitoare ce pot apărea, informează Mediafax.

Scaunul de birou

Chiar şi un scaun scump, ergonomic poate fi nociv pentru spate, dacă stai pe el toată ziua fără pauză. Statul pe scaun nu numai că diminuează cantitatea de sânge către discurile intervertebrale, uzându-le, dar pune şi cu 30% mai multă presiune pe coloana vertebrală decât statul în picioare sau mersul, potrivit chiropracticianului Todd Sinett.

Pantofii nepotriviţi

Când purtaţi pantofi cu toc, picioarele ating pământul de la vârf şi nu prin mişcarea normală de la călcâi, suprasolicitând genunchii, şoldurile şi spatele. În plus, pantofii cu toc mută centrul de greutate al corpului, aşa că masa nu va mai fi suportată uniform de coloană, explică Sinett. Alţi pantofi cu probleme sunt cei fără partea din spate, în care călcâiul de poate deplasa dintr-o parte în alta.

Smartphone sau multiubita tabletă

Tehnologia mobilă nu a fost tocmai blândă cu spatele şi gâtul nostru, potrivit lui Heidi Prather, specialistă în medicină şi reabilitare. "Suntem tot timpul aplecaţi asupra laptop-urilor, iPad-urilor şi smartphone-urilor noastre. Această poziţie cu capul în jos suprasolicită muşchii gâtului, iar durerea se poate extinde până în partea de jos a spatelui", explică Prather.

Kilogramele în plus


Chiar şi câţiva centimetri în plus pe talie fac ca pelvisul să se încline înainte, iar restul corpului lucrează pentru a se menţine în echilibru. Aceasta poate suprasolicita partea de jos a spatelui, spune doctorul Akuthota.

Sutienul nepotrivit


În mod evident, femeile cu sâni mari suportă o mai mare greutate pe partea din faţă a corpului decât celelalte. Asta le poate provoca dureri la gât şi la muşchii spatelui, spune Sinett.
Programul supraaglomerat şi stresul

Ca şi restul corpului, muşchii spatelui se încordează când eşti stresat, încât la un moment dat poţi avea spasme. Stresul sporeşte totodată producţia de cortizol, un hormon care favorizează inflamarea şi poate provoca durere. În plus, "stresul cronic afectează modul în care este percepută durerea", astfel încât persoanele stresate vor face mai greu faţă durerilor de spate, spune doctorul Alan Hilibrand.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu