In zilele noastre, din cauza stresului cotidian, care se pare ca afecteaza din ce in ce mai multe persoane, auzim tot mai des : “Nu pot dormi” sau “M-am trezit la ora 3 dimineata nu si am mai putut adormi”. De ce auzim asta?
Ei bine, principalele cauze ale insomniei, caci despre ea este vorba, sunt stresul, surmenajul si suprasolicitarea. De multe ori “hiperbolizam” unele probleme, situatii, dandu-le adesea si o nuanta negativa, astfel incat ele devin atat de apasatoare, incat nu ne mai lasa sa dormim. Grija ca saptamana viitoare este o sedinta importanta, grija ca “pana la data de” trebuie sa fie gata un anume proiect sau ca proiectul respectiv nu se ridica la asteptarile sefului sunt lucruri care ne pot alunga somnul pentru cel putin o noapte.
De asemenea, exista cazuri in care muncind prea mult, suprasolicitandu-ne practic, ajugem acasa atat de obositi, incat nu mai putem face nimc, nici macar adormi. O alta cauza a aparitiei acestei afectiuni poate fi lipsa unui program riguros, bine organizat, prin asta intelegandu-se nerespectarea aceleiasi ore de mers la culcare.
Cum se manifesta insomnia?
Insomnia se manifesta atat prin imposibilitatea de a adormi sau prin trezirea in timpul noptii, neputand a adormi la loc, cat si faptul ca, dupa un somn de peste 5 ore, nu ne simtim odihniti.
Ce putem face in acest sens? Exista pe piata multe, foarte multe pastile destinate “aducerii lui Mos Ene”, de la cele naturiste, la cele care se recomanda doar in cazuri foarte severe, din cauza riscului aparitiei dependentei, si care nu sunt nici pe departe naturiste. Dar oare depinde de aceste pastile starea noastra de odihna? Nu, nici pe departe. Insomnia are la baza o cauza psihologica, constand mai degraba intr-o neliniste, o problema care nu ne da pace sau in faptul ca ne facem griji in privinta unei situatii.
Asadar, modul in care gandim influenteaza extrem de mult. Cheia sta in detasare, in a lasa la usa dormitorului problemele, in a gandi pozitiv, in a ne increde ca orice problema are cel putin doua metode de rezolvare.
Spre exemplu, daca ne facem griji ca proiectul nu este la inaltimea asteptarilor sefului, avem trei posibilati: fie facem ceva practic, constructiv in acest sens, mai exact incercam sa imbunatatim ceea ce am facut pana acum, fie asteptam sa vedem cum evalueaza seful munca noastra, fie ne gandim ca, pur si simplu, seful va fi multumit. S-ar putea astfel sa vedem ca temerile noastre erau nefondate, dar in cazul in care se dovedeste ca seful este dezamagit, ne vom stradui pe viitor mult mai mult, pentru ca acest lucru sa nu se mai repete.
Un lucru e cert, cu cat ne gandim si ne petrecem mai mult timp asupra reflectarii unei probleme, cu atat e mai putin probabil sa si gasim rezolvarea. Daca stam treji din cauza unei situatii, nu inseamna ca ii vom gasi si solutia, ci doar ca i-am dat o importanta prea mare si o nuanta eronata.
Nu trebuie sa uitam ca pentru a avea perfomante si succes, trebuie sa fim inainte de toate, odihniti, iar in momentul in care lasam insomnia sa puna stapanire pe noi, nu mai putem sa ne concentram sau sa functionam la capacitate maxima.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu