Astazi se accepta faptul ca exista „o greutate cu care te simti bine”, care poate varia în anumite limite fata de greutatea ideala calculata dupa formulele cunoscute.
Slabirea, în cazul în care suntem supraponderali, trebuie sa se faca dupa programe strict individualizate, sub supravegherea specialistilor si sa se bazeze pe redistribuirea grasimii sub forma de masa musculara fara perturbarea functiilor organismului. Numai astfel se pot obtine rezultate stabile, în siguranta si în acelasi timp cu efecte estetice dorite.
Obezitatea se caracterizeaza printr-o evolutie în etape debutând printr-o:
- Faza dinamica – caracterizata de o marire a ingestiei de alimente cu densitate calorica mare, faza deseori neconstientizata de catre subiect – însotita de o scadere a motilitatii spontane si a tonusului muscular bazal; cele mai bune rezultate se obtin actionând din aceasta faza prin schimbarea stilului de viata.
- Faza statica – stabila, caracterizata prin rezistenta la slabire, tratabila numai sub supravegherea calificata a specialistilor, dupa programe strict personalizate si bazate pe cunostintele stiintifice.
Cura de slabire se bazeaza, din punct de vedere energetic, pe scoaterea din echilibru termodinamic stabil prin restrictie calorica.
Întotdeauna trebuie evitat stresul metabolic, care se concretizeaza prin:
- scaderea masei musculare;
- slabirea inestetica si mentinerea tesutului adipos (rezistent în cazul obezitatii
- statice la metabolizare;
- tulburari metabolice si psiho-comportamentale periculoase.
Ca regula generala se vor consuma cu moderatie (sau chiar se vor elimina), alimentele ce rezulta din combinarea grasimilor cu zaharurile rapide (glucoza, zahar), cu înalta densitate calorica, preferându-se alimentele cu indice glicemic scazut (cereale integrale, legume, fructe, în special cele cu continut ridicat în fructoza, fibre alimentare) într-o alimentatie cât mai diversificata (proteine animale, vegetale, uleiuri vegetale), incluzând dupa caz si suplimente nutritive.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu