13 apr. 2011

Ingredientele din mezeluri care ne imbolnavesc

Aproape că nu e zi in care să nu mancăm carnăciori, salam sau şunculiţă. Sunt extrem de gustoase şi numai bune de pus la pachet pentru şcoală sau serviciu. Sunt mezelurile şi preparatele din carne romaneşti, despre care specialiştii in alimentaţie spun că sunt extrem de nocive şi ne învaţă cum să ne ferim de ele!

 
Ce poate fi mai bun, dimineaţa la un ceai, decât un sendviş cu sălămior sau şunculiţă?! Poate o pastramă de porc sau nişte crenvurşti fierţi. Suntem înnebuniţi după astfel de alimente, care nu trebuie preparate, doar le scoatem din frigider şi le savurăm.


Dar ştim cât de sănătoase sunt ele? Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi , specialist în alimentaţie, ne oferă răspunsul: “În general, toate mezelurile conţin aditivi periculoşi, de la coloranţi şi conservanţi la alte substanţe care înlocuiesc carnea. Dacă învăţăm să citim etichetele acestor produse, ceea ce nu este greu, o să vedem că salamurile, şunca, cârnaţii conţin carne în procentaje destul de mici. De exemplu, parizerul conţine de fapt 90% slănină şi şorici. Crenvurştii conţin foarte multe tocături de oase, tendoane sau pieliţe. Practic, românii nu prea au alternative, pentru că în România se găsesc puţine mezeluri de calitate”, ne-a declarat specialistul. Totodată, Mencinicopschi trage un semnal de alarmă legat de bolile cu care ne putem pricopsi din cauza consumului în exces a acestor alimente.


A crescut numărul afecţiunilor grave
“Dacă, în urmă cu 20 de ani, un chirurg opera de cancer colorectal un pacient la câteva luni, acum acelaşi doctor poate avea 2-3 astfel de operaţii pe zi. Din cauza substanţelor nocive pe care le mâncăm, a crescut extrem de mult numărul acestor afecţiuni grave. Cel mai indicat este să reducem cât putem de mult consumul acestor produse sau să facem eforturi şi să preparăm în casă cârnaţi sau alte produse, după reţete sută la sută tradiţionale”, mai spune specialistul care a identificat pentru cititorii ziarului Libertatea substanţele periculoase de pe etichetele mezelurilor.
Pate de gâscă, cu xantan Xantanul şi guarul, E-415 şi, respectiv, E-412, sunt substanţe de gelifiere care reţin foarte multă apă şi, astfel, produsul cântăreşte mai mult. Sunt periculoase pentru că scad absorbţia în organism a vitaminelor A, D, E, K şi a mineralelor precum calciu şi magneziu, potasiu şi fier.
Crenvurşti din gelatină Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, Colagenul este o gelatină din zgârci care nu are proprietăţi nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută (inflamaţia agresivă a articulaţiilor).
Şuncă de Praga, cu dextroză Dextroza este o substanţă cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorbţie extrem de rapidă. Este interzisă în dieta bolnavilor de diabet, dar este bine să evităm consumul produselor care conţin această substanţă pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet.
Şunculiţa ţărănească, interzisă gravidelor Majoritatea mezelurilor conţin glutamat de sodiu, chiar şi şunculiţa denumită “ţărănească”. Substanţa dă un gust mai bun produsului, dar creează dependenţă. Este interzisă copiilor şi femeilor gravide. Riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm şi modificări de ritm cardiac.
Tobă cu «tone» de sare Unul dintre produsele aşa-zise tradiţionale, toba, este plină, printre altele, de sodiu (Na). Asta înseamnă că, aşa cum ne explică doctorul Mencinicopschi, produsele sunt pline, de fapt, de sare. Din cauza ei ne putem alege cu foarte multe boli cerebrale, cardiace, hepatice grave, dar şi cu un cancer la stomac sau la colon!
Parizerul, interzis copiilor Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micuţi. Colorantul pe care îl conţine, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insectă este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare roşie produselor.
Cârnaţi cu nitriţi Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisantă. Unul dintre cele mai periculoase efecte este dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanşa şi afecţiuni ale glandei tiroide. Totodată, este interzis femeilor gravide, copiilor şi bolnavilor în general.
Pastramă cu caragenan Caragenanul, sau E-407, conţine factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon. Caragenanul este folosit frecvent în toate mezelurile, fiind un agent de întărire şi îngroşare a alimentelor.
Coloranţi periculoşi în salam La fel ca la parizer, la salamuri cel mai periculos aditiv este colorantul carmin sau roşu coşenilă. Este extrem de periculos din cauza extracţiei pe bază de aluminiu. Pe de altă parte, aceste produse mai sunt şi pline de sare, din cauza cărora ne putem îmbolnăvi de inimă, ficat, rinichi, sau chiar de cancer.


Atenţie! Magazinele sunt pline de «falsuri tradiţionale» 

Din nefericire, şi multe din produsele tradiţionale româneşti nu mai sunt sigure. “În prezent, magazinele sunt pline de aşa-zise produse tradiţionale, care practic sunt falsuri grosolane, păcălind şi încălcând drepturile consumatorilor. Putem găsi cozonac, produse din carne tradiţionale, care, la simpla citire a etichetei, ne dezvăluie minciuna, deoarece conţin o serie întreagă de aditivi alimentari, E-uri, grăsimi artificiale, iar tehnologiile de producţie şi reţetele nu au nimic în comun cu cele specifice adevăratelor alimente tradiţionale”, se precizează pe www.doctormenci.ro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu