2 apr. 2011

Apa si rolul ei pentru o digestie optima

Apa este lichidul vital, alimentul lipsit de calorii, fara de care viata omului nu este posibila, in general mai mult de trei zile. O persoana adulta, care desfasoara o activitate fizica normala in conditii de confort termic si umiditate, are nevoie de 1,5-2 litri de apa potabila, zilnic. In mod obisnuit, aceasta cantitate poate varia considerabil in raport cu clima (in desert necesarul de apa este de 1 litru pe ora), efortul fizic si mental, de tipul alimentatiei.

Continutul in apa al corpului uman depinde de varsta, sex si gradul de adipozitate al indivizilor. Cu cat varsta este mai tanara, cu atat continutul de apa din organism este mai ridicat. Barbatii au in medie un continut de 55% apa, in timp ce femeile au 50% apa datorita dezvoltarii mai mari a tesutului adipos.

Apa este singurul lichid care hidrateaza eficient organismul si potoleste fiziologic setea, asigurandu-i totodata si un aport semnificativ de minerale. Niciun aliment fluid nu poate inlocui apa pe termen lung fara sa produca tulburari metabolice si afectarea sanatatii. Necesarul zilnic de apa este diferit in functie de greutatea corporala, varsta, clima si efort fizic.

De retinut! Nu confundati setea cu foamea, cand va este foame s-ar putea de fapt sa va fie sete! Cu varsta, aceasta confuzie se accentueaza, iar alimentele rafinate industriale contribuie la perturbarea comportamentelor alimentare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu