Obezitatea este cea mai raspandita boala metabolica. Pe langa aspectele estetice, sau sociale, obezitatea reprezinta un pericol real prin bolile pe care le determina, afectand in final calitatea vietii si reducerea semnificativa a sperantei de viata.
Daca aveti probleme cu greutatea primul lucru de care trebuie sa deveniti constienti este faptul ca sunteti dependenti. Da, dependenti de alimentele care ne ingrasa si ne obliga la un stil de viata nesanatos. Printre cei mai importanti factori nealimentari in combaterea obezitatii este renuntarea la sedentarism si adoptarea unui stil de viata activ si a unei gandiri pozitive.
Arăt bine, sunt plinuţ sau chiar obez?
Grăsimea "acumulată" în organism se poate estima prin mai multe metode. Una dintre ele este determinarea indicelui de masă corporală (IMC)*:
Arăt bine, sunt plinuţ sau chiar obez?
Grăsimea "acumulată" în organism se poate estima prin mai multe metode. Una dintre ele este determinarea indicelui de masă corporală (IMC)*:
Important: aveti grija la somn! Durata si ritmicitatea somnului este determinanta in prevenirea supraponderalitatii si obezitatii.
Obezitatea afecteaza iremediabil sanatatea!
Cele mai importante boli asociate cu obezitatea sunt maladiile cardiovasculare, cerebrovasculare, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, diabetul, unele forme de cancer, bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).
Obezitatea morbida determina o crestere cu 70% a coronaropatiilor, dubland mortalitatea prin infarct miocardic. Studii recente au aratat ca pentru fiecare zece procente luate in greutate, prevalenta coronaropatiilor creste cu 20%. In schimb, o scadere in greutate, chiar modesta, imbunatateste riscul cardiovascular prin scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor.
O crestere in greutate sporeste cu 20% mortalitatea
Diabetul este strans asociat cu obezitatea, astazi vorbindu-se tot mai mult despre “diabezitate”, considerata una din primele cinci cauze de deces. O scadere in greutate de circa 10 kg a unui diabetic va determina cresterea sperantei de viata a acestuia cu 35%.
Cancerele de vezica biliara, prostata, san, ovare apar la 40% din persoanele obeze
Obezitatea poate de asemenea cauza sau exacerba si urmatoarele patologii: osteoartrite, artrite reumatoide, insuficienta venoasa cronica, tromboze ale venelor profunde, guta, infertilitate, boli hepatice, pancreatite, complicatii ginecologice, apnee obstructiva de somn.
Nu in ultimul rand, obezitatea afecteaza grav CALITATEA VIETII, persoanele suferinde de aceasta boala fiind deseori stigmatizate si discriminate. Obezii au o perceptie negativa a propriei imagini, intretinuta de cei din jur.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu