25 apr. 2011

Protejarea persoanei care acorda primul ajutor

Persoana care acorda prim ajutor, victima si ceilalti trebuiesc protejati de pericol imediat si posibila reaparitie a acestuia trebuie prevenita. Totusi pot exista situatii cand persoana care acorda prim ajutor nu poate proteja victima de pericol, ceea ce necesita efectuarea salvarii de catre forte specializate, cum ar fi politia, echipele de salvare speciale sau pompierii.

In unele tari persoanelor care acorda prim ajutor ar trebui sa li se aduca la cunostinta ca autoritatile de securitate s-ar putea sa trebuiasca informate asupra situatiei de urgenta, conform regulilor lor de securitate.


In situatii de prim ajutor multe persoane sunt ingrijorate de transmiterea unor boli. Riscul contactarii unor boli contagioase, cum ar fi hepatita B, hepatita C, HIV, etc., in timpul asigurarii masurilor de salvare a vietii este mult mai redus decat cred oamenii. Folosirea regulilor de baza privind autoprotectia: luarea precautiilor adecvate si aplicarea masurilor igienice de baza reduc in continuare acest risc. In anumite zone autoritatile sanitare locale impun sau recomanda protectia imunologica a personalului serviciilor de urgenta (de ex. vaccinari impotriva hepatitei sau a tetanosului).


Persoanele care acorda prim ajutor ar trebui incurajate sa asiste orice persoana aflata in situatie de necesitate fara discriminare si sa-i trateze pe toti cu respect.


In masura in care situatia permite, ar trebui luate urmatoarele
masuri de prevenire a transmiterii bolilor:

• Precautii personale

• Spalati-va mainile cu sapun si apa curata imediat dupa aplicarea unei tehnici de salvare a vietii. Cand este posibil (de ex. la tratarea unei plagi in context casnic si in afara unei situatii care sa ameninte viata), mainile ar trebui curatate si inainte de interventie.
• Evitati contactul cu lichidele corporale. Obiectele care pot fi impregnate cu sange sau alte lichide corporale n-ar trebui atinse.
• Acordati o atentie speciala pentru a nu fi raniti de cioburi de sticla sau orice alte obiecte ascutite aflate asupra sau in aproprierea persoanei ranite.
• Preveniti ranirile cand folositi, manuiti, curatati sau inlaturati instrumente sau obiecte ascutite.
• Acoperiti taieturile proprii sau alte leziuni ale pielii cu material uscat si curat.
• Evitati tusitul, stranutatul sau vorbitul deasupra unei plagi.
• Evitati patrunderea in plaga a impuritatilor.
• Precautii legate de echipament
• Daca pentru interventia intr-o situatie de urgenta sunt disponibile manusi (latex, cauciuc, medicale), masti si ochelari de protectie, ele ar trebui folosite.
• Daca nu exista manusi, poate fi folosita orice alta bariera de protectie (materiale plastice sau textile curate). Mainile ar trebui spalate bine dupa inlaturarea acestor materiale de protectie, si, daca este posibil, inainte de aplicarea lor.
• Daca nu exista masca si ochelari, contactul cu eliminarile de fluide corporale ar trebui evitat. In caz de contact suprafata respectiva ar trebui spalata bine cat mai repede posibil.
• Cand se folosesc tehnici de resuscitare cardio-respiratorie, ar trebui folosita o masca de buzunar in timpul efectuarii respiratiei artificiale. In lipsa unei masti corespunzatoare poate fi folosita o batista.
• Precautii legate de mediu
• Depozitati materialele de unica folosinta in recipiente ce pot fi aruncate, si curatati celelalte materiale inainte de a le stoca in locatii curate si protejate.

Persoana care acorda prim ajutor ar trebui sa incurajeze trecatorii sa ia de asemenea masuri corespunzatoare de prevenire a bolilor.


Daca persoana care acorda prim ajutor a fost in contact cu orice fel de lichid corporal al victimei sau este ingrijorata ca ar fi putut fi, ar trebui sa apeleze la asistenta medicala confidentiala, pentru a fi consiliata si testata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu