9 apr. 2011

Cum alegem corect un vas de gatit

Prin preparare, ingredientele bogate în vitamine, proteine şi minerale îşi pierd din valoarea nutritivă. Invaţă cum să alegi vasele de gătit pentru a păstra întregi proprietăţile alimentelor.

Prăjirea alimentelor este cel mai discutat subiect de către nutriţionişti când vine vorba de mâncare sănătoasă. Şi nu este vinovat doar uleiul, ci şi vasul în care gătim. Unele tigăi conţin substanţe nocive care pot altera mâncarea.


Din ce e făcută o tigaie sănătoasă

Trebuie să fie fabricată din aluminiu, care repartizează căldura integral, să aibă un înveliş antiadeziv, fără substanţe nocive, şi să indice temperatura optimă de gătire.

Tigăile din teflon de generaţie nouă au înlocuit substanţele nocive, PFOA (e extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii), cadmiu şi plumb, utilizate în mod curent pentru realizarea învelişurilor antiadezive cu un polimer cunoscut sub denumirea de politetrafluoretilenă (PTFE).


De ce e important materialul

Pentru că vasele se zgârie, se crapă şi pot interacţiona cu mâncarea. Însă chiar dacă învelişul non-adeziv din PTFE este crăpat, nu există riscuri din punct de vedere al sănătăţii. 

Această substanţă nu reacţionează cu mâncarea. În cazul în care sunt ingerate particule din inveliş din cauza zgârieturilor, nu există riscuri: particulele sunt total inofensive în corp.


Gătitul fără ulei, marele avantaj al tigăilor din teflon 

Învelişul non-adeziv permite gătitul fără grăsimi, reducând riscul bolilor cardio-vasculare şi al cancerului.

Astfel, mâncarea nu se arde, nu se afumă (fumul este cancerigen), îşi păstrează proprietăţile nutritive şi este slabă caloric.


Vasul jena, bun pentru cuptor

Vasele de tip jena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor.

Ele distribuie uniform căldura şi se folosesc în special pentru gătitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu