Ciorbele sunt preparate specific romanesti pregatite fie numai din legume, fie mixte: carne, organe, lapte, oua, fiind intotdeauna acrite.
Ciorbele de post – usoare pentru digestie
Ciorbele fara carne, peste, derivate de lapte sau oua, daca sunt preparate cu amidonoase in cantitati mari (cartofi, orez) nu ar fi bine sa se acreasca puternic. Acrirea puternica a acestor ciorbe determina o scadere a digestibilitatii amidonoaselor, care in asociere cu painea induc procese de fermentatie, putrefactie, balonari si disconfort digestiv.
De aceea, cel mai usor de digerat sunt ciorbele pregatite cu multe legume: varza, telina, morcovi, conopida, broccoli, morcovi, praz, ceapa, ardei in combinatie cu leguminoasele fasole boabe, naut, linte, bob, mazare, hrisca.
Ciorbele “de dulce”
Deoarece sunt preparate cu proteine de origine animala, ar fi recomandat sa nu se foloseasca in acelasi timp combinatii de diferite carnuri, cu lapte sau derivate (branzeturi), oua. In aceste ciorbe nu ar trebui adaugate amidonoase (cartofi, orez, cereale), deoarece nu pot fi digerate in mediul acid.
Ciorba cu perisoare
Perisoarele nu sunt alimente sanatoase. De obicei, perisoarele pentru a fi legate trebuie preparate cu albus de ou, orez, amidon. Aceste asocieri sunt indigeste, iar carnea tocata nu este indicata datorita oxidarii rapide a grasimii din ea, devenind astfel indigesta si toxica.
Ciorba de burta
La prepararea acesteia se utilizeaza in special stomacele de vita, curatate si transate sub forma de fasii. Acest organ contine proteine cu valoare biologica relativ scazuta. De asemenea, burta contine grasimi saturate in cantitati semnificative. Datorita continutului ridicat in purine si grasimi, burta si preparatele sale nu sunt recomandate celor cu hiperuricemie, guta si celor supraponderali. Asezonarea ciorbei de burta cu multa smantana ii inrautateste digestibilitatea si ii creste densitatea calorica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu