13 apr. 2011

Cele mai bune 20 de alimente

In sfarsit, niste alimente pe care le putem manca fara nici o teama. Suntem asa de obisnuiti sa abordam subiectul opus … Cele douazeci de super-alimente pe care vi le propunem au fost recunoscute de oamenii de stiinta ca avand niste proprietati de prevenire ale anumitor boli. O buna alimentatie contribuie la reducerea frecventei bolilor. Se estimeaza ca anumite componente pe care le contin alimentele joaca un rol de prevenire. In mod normal, se naste urmatoarea intrebare : de ce nu ne-am putea procura niste suplimente alimentare in capsule continand aceste capsule miraculoase? Pentru motivul foarte simplu ca nu putem fi siguri suta la suta de existenta unei relatii intre nutrimente si reducerea bolilor .

 
S-ar parea ca aceste substante nu pot actiona decat in contact unele cu altele, in functie de niste cantitati precise si specifice fiecarui aliment. Cum s-ar putea reproduce niste substante atat de complexe? Astazi, cel putin, acest lucru este imposibil. Asa ca singur, cosuletul dumneavoastra de la piata poate contine toate aceste minunatii atat de necesare sanatatii!

 
Cititi cu atentie tot ce urmeaza si veti fi placut surprins afland ce contin unele alimente pe care dumneavoastra si familia dumneavoastra le consumati probabil deja.

 
Cele douazeci de alimente cele mai bune
  1. Bananele - sursa de potasiu si vitamina B6
  2. Brocolli - contin beta-caroten, acid folic, vitamina C, fier, calciu si o substanta numita sulforafan.
  3. Cantalup - sursa de beta-caloten si vitamina C
  4. Tarate - bogate in fibre
  5. Spanac - sursa de calciu, vitamina B-, ribloflavina, beta-caroten, fier, acid folic
  6. Germeni de grau - sursa de vitamina E
  7. Seminte de dovleac - fibre, fier, zinc, magneziu si cupru
  8. Seminte de floarea soarelui - vitamina E
  9. Ulei de masline - grasimi nesaturate
  10. Lapte - calciu si vitamina D
  11. Legume - sursa de fier, zinc, magneziu, cupru, acid folic si fibre
  12. Portocala - vitamina C
  13. Paine din grau integral - fier, vitamine B1, B2, B3, B6, E, acid folic, cupru, vitaminele C si B6
  14. Peste - sursa de acizi grasi omega 3 si de seleniu care este un antioxidant
  15. Lapte praf cu procent scazut in grasimi - calciu si vitamina D
  16. Pui - bogati in proteine si saraci in grasimi (fara piele)
  17. Orez brun - singurul orez care contine vitamina E
  18. Orez salbatic - cel mai mare procent de zinc, magneziu si vitamina B6
  19. Tarate de ovaz - contin fibre solubile care ajuta la controlul zaharului din sange
  20. Iaurt - eficace in prevenirea si tratarea diareei

Asa cum ati putut constata, aceste douazeci de alimente provin din surse variate si ne ofera un alt motiv temeinic pentru diversificarea alimentatiei. Fructele si legumele furnizeaza in special fibre, dar si substante minerale si vitamine, dintre care unele sunt antioxidanti. Aceasta inseamna ca au puterea de a preveni cancerul si de a intari sistemul imunitar. Brocolli in special are aceasta particularitate prin aceea ca el contine sulforafan, o substanta care stimuleaza producerea de enzime care protejeaza impotriva cancerului. 



Acum veti afla mai multe despre componentele unora din aceste alimente :


Fibrele alimentare

 
Fibrele alimentare se impart in doua categorii: insolubile si solubile.

Fibrele insolubile ne sunt furnizate de fructe, legume, seminte si leguminoase si au drept particularitate ca se umfla in apa. In acest fel ele maresc volumul scaunului, faciliteaza tranzitul intestinal, si se pare ca au si capacitatea de a dilua substantele cancerigene, conducandu-le drept la… iesire!

Fibrele solubile, prezente in taratele de ovaz (fulgi de ovaz), anumite fructe si leguminoase, ajuta la un control mai bun al nivelului de zahar in sange si la reducerea colesterolului sau.


Pestele

 
Potrivit opiniei cercetatorilor de la Institutul de Nutritie din Franta persoanele care consuma peste cel putin de doua ori pe saptamana reduc riscurile unor eventuale probleme cardiovasculare. De ce? Pur si simplu pentru ca pestele contine acizi grasi Omega3 care contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor in sange, la scaderea tensiunii arteriale si a anumitor grasimi din sange (scade mult colesterolul). Pestele gras, cum ar fi somonul si macroul, contine mai mult omega 3 decat pestele slab (morun, limba de mare, ton). Nu trebuie sa va fie frica sa mancati peste gras, deoarece pestele gras va fi intodeauna mai slab decat orice carne.


Uleiul

 
Nici uleiul de masline nu trebuie neglijat. Acizii grasi monosaturatipe care ii contine acesta reduc atat colesterolul total cat si colesterolul L.D. L. . Nu este cazul uleiului polisaturat care scade nivelul colesterolului H.D.L. . Totusi nu conteaza atat de mult soiul de ulei, deoarece acesta este oricum compus suta la suta din grasimi, furnizand 125 de calorii la 15 ml (o lingura). Consumul crescut de ulei ingrasa, iar obezitatea este iarasi un alt factor de risc din ce in ce mai frecvent la copii.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu