8 apr. 2011

Consumul unui mar zilnic tine doctorul departe

Fraza aceasta s-a dovedit a fi adevarata si in laboratoarele cercetatorilor. Nu numai ca merele au putine calorii si multe fibre, dar nutritionistii si oamenii de stiinta au descoperit ca merele previn unele probleme de sanatate sau cel putin reduc riscurile la care sunt expuse corpurile noastre zilnic. Proprietatile lor curative si de prevenire au captivat atentia a numeroase cercetari in toata lumea. Unele din aceste studii au descoperit ca...

- Substantele nutritive antioxidante din sucul de mere ajuta la reducerea colesterolului, mai ales a lipo-proteinelor cu densitate scazuta, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.

- Tot substantele nutritive antioxidante din mere incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule.


- Unele substante din mar, in special cea numita quercetina, se pare ca reduce riscul de cancer la plamani. Unele studii sugereaza ca riscul de aparitie a acestui tip de cancer se reduce la jumatate.


-  Se pare ca merele imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti.


- Merele ajuta la intarirea oaselor.


- Oamenii care mananca multe mere in mod obisnuit au 20% mai putine sanse de declansare a cancerului.


- Merele sunt foarte bogate in fibre. Aproape 80% din fibrele din mar sunt solubile si reduc colesterolul. Restul de 20% sunt fibre nesolubile despre care se crede ca previn bolile cancerigene.


- Potasiul, care se gaseste in mere, este important in normalizarea presiunii arteriale.


Prin urmare, se pare ca natura a fost la apogeul creativitatii sale cand a inventat marul. El are tot: gust bun, aspect minunat si substante nutritive dintre cele mai sanatoase.

- Merele nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Comparati numai aceste date cu cele de pe o punga de chipsuri...

- Un mar obisnuit ca dimensiune contine numai 80 calorii. Nici nu se poate compara cu caloriile dintr-o felie de tort...


- Merele contin 5 grame de fibre, adica 20% din doza zilnica recomandata. Este un procent mai mare decat la majoritatea cerealelor.


- Merele contin vitaminele A, B1, B2, C si in plus substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu. Din acest punct de vedere, marul pare un depozit de substante hranitoare.


- Cand sunt mancate ca o gustare, merele suprima foamea pentru mai mult timp decat alimentele din categoria "junk food". Merele sunt o buna alegere in orice dieta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu