15 apr. 2011

Leacuri pentru a dormi bine

Tulburările somnului sunt vechi de când lumea. De aceea, pentru a le face să dispară poţi apela cu încredere la remedii binecunoscute ca somnifere naturale. Sunt ieftine, la îndemână şi-ţi menţin sănătatea dacă le foloseşti într-o cantitate mică şi pe o perioadă scurtă de timp.
 

Valeriană pentru somn adânc

 

Pe lângă avantajul de a te ajuta să adormi mai repede, vei observa că datorită valerianei, nu te vei mai trezi prea des pe parcursul nopţii. Explicaţia este că această plantă calmează sistemul nervos şi pe cel cardiac, reglând palpitaţiile inimii. Dintr-o linguriţă de rădăcină de valeriană mărunţită pregăteşti un ceai. Nu bei mai mult de două căni pe zi, una chiar cu o jumătate de oră înainte de culcare. 


Salată verde ţine departe insomnia

 

Împreună cu alte legume de sezon care însoţesc mesele zilnice, salata verde îţi aduce aportul de vitamine A, B, C, D şi E, dar şi minerale, precum calciu, magneziu, zinc, potasiu şi fosfor. Toate fac din ea un aliat excelent pentru eliminarea stresului şi hiperexcitabilităţii, echilibrându-ţi sistemul nervos şi ajutându-te să ai un somn liniştit ca de bebeluş.


Tei şi mac, amestec garantat

 

Florile de tei asociate cu petalele macului de câmp, uscate şi mărunţite, au efect uşor sedativ. În câteva minute îţi prepari singură somniferul, folosind câte o linguriţă de amestec la o cană de apă clocotită. Un alt ceai sedativ pe care îl poţi face în casă conţine pe lângă cele două plante minune, o linguriţă şi jumătate de rădăcină de valeriană, una de sovârv şi două de hamei. Ambele ceaiuri scad excitabilitatea şi calmează sistemul nervos. 


Ulei de levănţică pentru baie şi masaj

 

Numai gândul la o baie fierbinte îţi face pleoapele să se închidă. Efectul îl dublezi dacă adaugi între trei şi zece picături de ulei esenţial de levănţică. Pe lângă parfumul îmbietos şi relaxant, este şi un tonic foarte bun pentru sistemul nervos. După o zi plină, cu siguranţă îţi va reda calmul de care ai nevoie să adormi în scurt timp, în special dacă îl foloseşti şi pentru a-ţi masa corpul.



 

Smochinele îţi redau calmul
 

Datorită conţinutul lor de magneziu, un mineral antistres, smochinele au avantajul de a absoarbe calciul şi potasiul. La rândul lor aceste două minerale normalizează ritmul cardiac şi combat insomnia. De aceea, sunt leacul perfect fie că eşti hiperactivă, fie doar puţin agitată.

 

Bananele, somnifere naturale


Magneziul şi potasiul, pe care cercetătorii le-au aflat în banane, relaxează muşchii, ajutându-te să adormi mai uşor. Mai mult, reglează şi tensiunea arterială, reducând în aceste fel riscul hipertensiunii sau al producerii unui atac de cord. Un plus de B6 venit din banane te va feri de insomnie, iritabilitate şi senzaţia de slăbiciune a întregului organism.

 

Lapte pentru o stare de bine
 

Băut seara, călduţ şi îndulcit cu miere, laptele este un remediu delicios pentru insomnie, te calmează şi te pregăteşte pentru somn. Explicaţia efectului lui sedativ este simplă: conţine triptofan, aminoacid esenţial pe care corpul îl transformă în serotonină. Aceasta este un hormon cunoscut mai ales pentru faptul că îţi dă o stare de bine şi te face să te simţi fericită. Mierea care îndulceşte laptele are şi darul de a opri procesul de eliberare a orexinei, un neurotransmiţător excitant şi stimulant care te înpiedică să dormi bine.


Ştiai că...
 
... somnul profund reduce nivelul unei proteine numite IL-6? În exces, aceasta accelerează procesul de îmbătrânire, favorizând apariţia bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau artritei reumatoide.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu