15 apr. 2011

Care sunt aditivi alimentari inofensivi

Despre aditivii alimentari nu există prea multe cuvinte laudative, tocmai pentru că cei mai mulţi dintre ei sunt periculoşi. 

Efectele lor secundare  încep de la dureri de cap, dureri digestive, reacţii alergice şi ajung până la efecte neurotoxice care pot declanşa maladiile Alzheimer, Parkinson sau Huntington, iar în cele mai grave situaţii cresc riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Lista completă a aditivilor cuprinde şi un număr restrâns de aditivi nepericuloşi, consideraţi inofensivi. Putem consuma produsele care îi conţin fără a ne teme de  boli grave.


Curcumina (E100)

Curcumina este un colorant galben, natural obţinut din rizomul plantei Curcuma longa. Poate fi obţinută şi artificial. Este utilizată pentru colorarea unor alimente: margarină, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, cârnaţi, supe, fulgi de cartofi.

Atenţie: În doze mari, curcumina creşte secreţia biliară şi poate scădea glicemia. 


Clorofila (E140)

Clorofila este un colorant natural extras din plante şi folosit în produsele de cofetărie – patiserie, în industria de igienă bucală şi în cea farmaceutică. Se adaugă în uleiul de măsline şi de soia, conserve de fructe şi legume, dulciuri, gumă de mestecat, îngheţată, supe instant, sosuri, murături.
Atenţie: Excesul de clorofilă poate provoca fotosensibilitate.


Riboflavina (vitamina B2 sau E101)

Riboflavina este un colorant galben, natural, obţinut din drojdii, germeni de grâu, ficat, ouă sau artificial prin sinteză chimică. Se găseşte în alimente derivate din brânză, produse lactate îmbunătăţite cu vitamine, lapte praf, hrană pentru copii, castraveţi muraţi, sosuri, cereale, pâine cu adaos de vitamine, suplimente vitaminice.


Lecitina ( E 322)

Lecitina este aditiv natural care se obţine din soia, floarea – soarelui, rapiţă sau surse animale. Se găseşte în uleiuri, maioneză, margarină, ciocolată, prăjituri, biscuiţi, produse de patiserie, suplimente nutritive, hrană pentru copii.
Atenţie: Lecitina este interzisă persoanelor cu alergie la soia. În cantităţi mari reduce apetitul, provoacă transpiraţii abundente şi disfuncţii gastrice.


Tocoferolul (E306)

Tocoferolul este un antioxidat şi un stabilizator de culoare, artificial sau natural, care îmbunătăţeşte aprovizionarea muşchilor cu oxigen. Se adaugă în margarină, creme tartinabile, salate gata preparate, uleiuri pentru salată, hrană pentru copii, suplimente dietetice.

Atenţie: La un consum ridicat pot apărea efecte adverse, în special în cazul suplimentelor nutritive ce conţin vitamina E. 


Acidul ascorbic (vitamina C sau E 300)

Acidul ascorbic este antioxidant, acidifiant şi conservant sintetic care se adaugă în vinuri, bere, sucuri concentrate din fructe, gem de fructe, nectar, bomboane, lapte instant, unt, cereale, preparate din carne şi peşte.

Atenţie: În cantităţi mari, acidul ascorbic produce diaree, urinare dureoasă, iritaţia pielii, urticarie şi atacă smalţul dinţilor. 


Pectina (E440)

Pectina este un agent de vâscozitate care se adaugă în gemuri, jeleuri, marmeladă, îngheţate, budincă, frişcă, produse congelate, iaurturi, conserve, sosuri.

Atenţie: În cantităţi mari produce tulburări intestinale şi reacţii negative în cazul persoanelor sensibile la E621 (glutamat de sodiu).

Concluzie

Nu trebuie să abuzăm de consumul produselor care conţin aditivi alimentari consideraţi inofensivi. În cantităţi mari, aceştia au efecte secundare nedorite. Sunt mai siguri pentru sănătate faţă de cei foarte periculoşi, dar trebuie să fim vigilenţi în ceea ce priveşte frecvenţa cu care îi introducem în alimentaţie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu