15 mai 2011

Actiunea depurativa a ceaiului de mesteacan

Ceaiul de mesteacan, prin diureza puternica pe care o produce, faciliteaza eliminarea toxinele din corp, stimuleaza schimburile organice, avand in acelasi timp si o actiune depurativa, de curatire a intregului organism. 

Multe boli de piele sunt influentate in bine de o cura facuta cu acest ceai. Diureza produsa are o actiune favorabila in reumatism, guta, inflamatii articulare si nefrite cronice. Se recomanda in formele cardio-renale insotite de edeme si albuminurie, contribuind la eliminare apei retinuta in tesuturi. Nu provoaca iritatii ale parenchimului renal. Favorizeaza eliminarea acidului uric si colesterolului.


Mod de preparare infuzie mesteacan

Infuzie: se pun la fiert 4-5 lingurite de frunze maruntite intr-o ceasca de apa. Inainte de a se incepe sa fiarba se adauga un varf de cutit de bicarbonat. Se lasa in repaus si se bea de cateva ori in timpul unei zile. Este un bun diuretic si antireumatic. Dupa unii autori, ceaiul de mesteacan are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi (litiaza renala). Se recomanda si in boli de ficat. Extern, baile cu frunze de mesteacan intaresc radacina parului se frectioneaza usor radacina parului, cu un amestec de tinctura de mesteacan si tinctura de ardei iute (in proportii egale);

Pentru uz extern,sub o forma sau alt mesteacanul este folosit in numeroase afectiuni cum sunt: rani, plagi atone, plagi infectate(comprese cu amestec in proportii egale de tincturi de mesteacan, coada soricelului si arnica). Peste 100 g de muguri se toarna 700 ml de apa in clocot. Se pune la foc si se mai fierbe pana scade la 500 ml. se indulceste si se bea fractionat in timpul unei zile in cazuri de ascita. Cura se repeat timp de 3 zile. Frunzele de mesteacan contin saponine, flavonoizi, ulei volatil, taninuri, rasini, glucide, vitamina C, acizi (cafeic, galic, nicotinic), saruri minerale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu