8 mai 2011

Fobiile

Sustinerea unei prezentari publice ii poate face pe oameni sa se emotioneze. Il poate face pe un om sa fie emotionat si ingrijorat multe saptamani inainte de eveniment astfel incat sa se simta rau doar cand isi aminteste de acesta. Sau, alte persoane se tem sa conduca masina printr-un tunel astfel ca ocolesc cu multi kilometri numai ca sa nu treaca prin acel loc. In aceste cazuri, posibil persoana sufera de fobie.

Fobia este o teama persistenta si irationala de un obiect sau o situatie care in general este considerata neamenintatoare. Teama este insotita de dorinta de a evita situatia sau obiectul care induce teama si, in unele cazuri, imposibilitatea de a functiona normal in diverse sarcini cum ar fi serviciul sau situatiile sociale.

Fobia face parte dintre tulburarile de anxietate, care includ tulburarea de panica, tulburarea posttraumatica de stres, tulburarea obsesiv compulsiva si tulburarea de anxietate generalizata. Mai mult de 12% din populatie prezinta fobie la un moment de-a lungul vietii, fiind astfel una dintre cele mai frecvente tulburari psihice.

Tratamentul fobiei il poate ajuta pe pacient sa reduca fricile si sa se descurce mai bine cu situatiile si obiectele care ii determina anxietatea.


Cele mai frecvente forme ale fobiei sunt:
 
- Fobia specifica. Aceasta include teama de spatii inchise (claustrofobia), de animale, in special de paianjeni, serpi sau soareci; teama de inaltimi (acrofobia); de zbor (pterigofobia); de apa (hidrofobia); de furtuni; de stomatolog; de injectii; de tuneluri; de poduri; de a nu fi in stare sa se urce in mijlocul de transport in comun suficient de repede. Iar lista poate continua: exista multe tipuri de fobii specifice.

- Fobia sociala. Mai mult decat timiditatea, fobia sociala implica o combinatie de constientizare de sine excesiva, teama de a nu fi privit sau umilit in situatii sociale obisnuite si teama de evaluari negative din partea celorlalti.

- Teama de spatii deschise (agorafobia). Multe dintre persoanele care prezinta agorafobie, au dezvoltat-o dupa ce au avut una sau mai multe atacuri de panica. Agorafobia este teama de a fi singur in locuri, cum ar fi in magazine mari, in lift sau intr-o camera plina cu oameni, de unde nu se poate iesi usor in cazul aparitiei unui atac de panica.

Aparitia unei fobii poate fi semnalizata de urmatoarele semne si simptome:
- o teama persistenta si irationala de obiecte, activitati sau situatii specifice;
- un raspuns imediat de anxietate incontrolabila cand persoana este expusa la obiectul de care se teme;
- probleme de functionare in sarcini normale din cauza fricii;
- deseori, constientizarea ca teama este exagerat de mare in comparatie cu stimulul;
- cand se intalneste cu situatia ce declanseaza fobia, pacientul prezinta sentimente de panica, cum ar fi transpiratie, puls rapid, comportament de evitare, dificultati de respiratie si anxietate intensa;
- in unele cazuri, anxietatea poate apare cand persoana doar anticipeaza intalnirea cu situatia de temut.

Copiii pot dezvolta simptome ale fobiei specifice de la varsta de 5 ani, in special fobii legate de mediul natural - cum ar fi furtuni sau animale - sau de lezarea corpului. Fobia sociala si fobia situationala, cum ar fi teama de inaltimi sau de spatii inchise, de obicei apar intre 20 si 30 de ani.

Cauze

Cauzele fobiei sunt in mare parte necunoscute inca. Totusi, se pare ca exista o corelatie stransa intre fobia pacientului si fobia parintilor acestuia. Copiii pot invata fobiile observand reactiile fobice ale unui membru al familiei la un obiect sau o situatie. Un exemplu de fobie invatata este teama de serpi.

Neurotransmitatorii din creier, genetica si experientele traumatice de asemeni par sa influenteze dezvoltarea fobiilor.

Consult de specialitate

Simpla senzatie de teama si nesiguranta fata de anumite obiecte sau situatii poate fi normala si comuna. Daca teama nu impiedica desfasurarea vietii, nu este considerata o tulburare si poate sa nu necesite tratament. Dar daca teama devine irationala si incontrolabila astfel incat afecteaza interactiunea sociala sau sarcinile de serviciu, tulburarea poate necesita tratament medical sau psihologic.

Evaluarea initiala trebuie sa fie facuta de un medic, cum ar fi medicul de familie sau un psihiatru, care poate elimina alte cauze ale anxietatii. Apoi, tratamentul poate fi condus de un profesionist in sanatate mentala cum ar fi psihiatrul sau psihologul.

Diagnostic

Medicul va obtine o anamneza, va intreba despre simptome, cat de des apar si ce le declanseaza. 

Uneori afectiuni fizice pot apare in acelasi timp cu tulburarea de anxietate. Astfel ca medicul va realiza o examinare fizica completa, astfel incat sa determine daca nu cumva alte conditii medicale in afara fobiei determina simptomele de anxietate.

Fobia poate apare alaturi de ale tulburari de anxietate si poate fi insotita de depresie, abuz de alcool sau alte substante, sau tulburari de alimentatie. Medicul va incerca sa identifice alte tulburari mentale care pot exista inainte de a discuta despre tratament.

Complicatii

Fobia poate determina aparitia altor probleme:
 
- izolarea sociala: pacientul cu fobie poate evita situatiile sociale si locurile publice; pot apare probleme financiare, profesionale sau interpersonale datorita fobiei sociale si agorafobiei;
- depresia: evitarea mai multor activitati pe care alti oameni le considera placute in viata personala si profesionala poate duce la aparitia depresiei;
- abuzul de substante: unele persoane cu fobii apeleaza la alcool sau alte droguri pentru a face fata stresului; aceasta alegere nesanatoasa si neinteleapta poate duce la abuzul de alcool sau alte droguri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu