16 mai 2011

Cimbrisorul de camp (Thymus serpyllum – Fam. Labiatae)

Cimbrisorul de camp (Thymus serpyllum - Fam. Labiatae)Denumiri populare: timian, timisor, sarpunel.

Prezentare:
arbust de talie mica, ce are tulpinile ascendente, cu inaltimi de la 5-20-30 cm, iar florile fie rosii purpurii, fie albe.
Cimbrisorul de camp (Thymus serpyllum - Fam. Labiatae)

Raspandire:
indeosebi in zonele de deal si munte, in pasuni, prin poieni, pe marginea drumurilor, pe soluri aride, pietroase si nisipoase, formand mici tufe. Planta infloreste din luna mai pana in luna septembrie.
Partea utilizata a plantei: intreaga parte aeriana a plantei (Herna Serpilly) in perioada de inflorire. Are un miros placut si un gust aromat.
Componentii principali: ulei volatil, ce are in componenta sa corvacrol si timol, acizi (cafeic, rosmarinic), tanin, mucilagii, rezine.
Proprietati: intern – calmant, coleretic, colagog, antiseptic intestinal si gastric, expectorant, antispastic al cailor respiratorii, antilhelmintic.
Indicatii: intern – in tuse convulsiva, spastica si astmatica, bronsite, raguseala; in anorexia anemicilor, in dispepsii; in eliminarea viermilor intestinali datorita timolului din uleiul volatil; antiseptic forte ce imbunatateste starea de functionarea a rinichilor si a ficatului.
Contraindicatii: gastrita, enterita, esofagita, insuficienta pancreatica.
Mod de folosire:
  • infuzie atat in tratamentul intern cat si cel extern (sub forma de bai, datorita proprietatilor antiseptice si de cicatrizare a ranilor).
  • decoct – contra durerilor de dinti (se mentine in gura timp de cateva minute, dupa care se reia).
Este folosit in compozitia ceaiurilor antiasmatice, antidiareice si pentru gargara.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu