15 mai 2011

Ardeiul iute de Cayenne (Capsicum annuum L. var. cayenne – Fam. Solanaceae)

Ardeiul iute de Cayenne (Capsicum annuum L. var. cayenne - Fam. Solanaceae)Prezentare: planta anuala cu flori albe, fructe – bace de culoare verde, galbena sau rosie iar semintele alb-galbui.
Raspandire: in toate regiunile tarii, fiind folosit ca aliment, condiment si in scopuri terapeutice.
Componentii principali: capsaicina (0,01-0,25 %), substante colorante de natura carotenoidica (capsorubina, capsantina, zeaxantina, luteina, criptoxantina si urme de beta- carotena), continut bogat in vitamina C (150 mg %), vitamina A (0,23 %), B1, B2, P (flavonoida ce actioneaza in sinergie cu vitamina C).
Proprietati si indicatii
Intern:
  • luat in doze mici este benefic in stabilirea unei digestii normale
  • in doze mari are actiune purgativa
  • vitaminizant
  • pentru cei cu corzile vocale obosite: gargara cu decoct
  • sub foma de tinctura, 20 de picaturi in ceai amar, este indicat in etilismul cronic, cand apare nevoia de consum de alcool.
  • afrodisiac (ardei iute)
Extern: dureri reumatice, crampe musculare, lumbago.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu