Prezentare: planta anuala cu flori albe, fructe – bace de culoare verde, galbena sau rosie iar semintele alb-galbui.
Raspandire: in toate regiunile tarii, fiind folosit ca aliment, condiment si in scopuri terapeutice.
Componentii principali: capsaicina (0,01-0,25 %), substante colorante de natura carotenoidica (capsorubina, capsantina, zeaxantina, luteina, criptoxantina si urme de beta- carotena), continut bogat in vitamina C (150 mg %), vitamina A (0,23 %), B1, B2, P (flavonoida ce actioneaza in sinergie cu vitamina C).
Proprietati si indicatii
Intern:
Intern:
- luat in doze mici este benefic in stabilirea unei digestii normale
- in doze mari are actiune purgativa
- vitaminizant
- pentru cei cu corzile vocale obosite: gargara cu decoct
- sub foma de tinctura, 20 de picaturi in ceai amar, este indicat in etilismul cronic, cand apare nevoia de consum de alcool.
- afrodisiac (ardei iute)
Extern: dureri reumatice, crampe musculare, lumbago.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu