Ginko este originara din Extremul Orient si este considerata cea mai veche specie de arbore din lume.
Se pare ca are varsta venerabila de 200 de milioane de ani. I se atribbuie supravietuirea marii sale rezistente la frig, insecte, ciuperci, bacterii si virusuri. Ginko se cultiva, in prezent, in Coreea, in sud-estul Frantei si in SUA si este un produs extrem de important pentru piata farmaceutica.
Proprietati si mod de folosire pentru ginko.
In mod traditional, doctorii chinezi foloseau frunzele de Ginko pentru a ingriji problemele pulmonare si asmatice. Ginko are mai multe proprietati farmaceutice. Planta este capabila sa dilate arterele, venele si capilarele. In consecinta, ea poate sa creasca circulatia periferica si fluxul sanguin cerebral.
De aceea este folosit pentru tratarea pierderii memoriei pe termen scurt, probleme intelectuale datorate de batranete, cum ar fi senilitatea, si tiuiturile urechii. Pe scurt, pentru a creste functiile mentale. Este folosit de curand si pentru ameliorarea problemelor de impotenta cauzate de antidepresive, precum Prozac, Luvox, Paxil, Zoloft si Celexa.
Ginko este un antioxidant extrem de puternic. Datorita flavonoidelor pe care le contine, exercita o actiune protectoare asupra membranelor celulare mentinandu-le integritatea. Ginko are de asemenea un efect vasodilatator stimuland factorul endotelial si sinteza prostaciclinei. Influenteaza tonusul muschilor netezi ce inconjoara vasele de sange.
Totodata, se pare ca exercita un efect neuroprotector, crescand productia anumitor neurotransmitatori, precum dopamine si noradrenalina. Pe scurt, aceste efecte vasodilatatoare si neuroprotectoare par a explica folosirea plantei in cazul pacientilor ce sufera de Alzheimer.
Ginko este folosit in problemele astmatice datorita unui inhibitor pe care il contine si care duce la reducerea formarii de cheaguri de sange. In plus, flavonoidele diminueaza raspunsul inflamatoriu inhiband procesul de inflamare. Cele doua actiuni ale Ginko favorizeaza o broncoconstrictie astmatica. Dar, in America de Nord, medicii nu o folosesc in problemele astmatice.
Folosirea Ginko
Principiu activ: actiunea farmacologica este datorata, in principal, glucozidelor, falvonoidelor si glinkolidelor.
Parti ce pot fi folosite: in special frunzele si, uneori, fructul.
Efecte secundare si interactiuni: nu exista nici o reactive indezirabila cunoscuta. Efectele gastro-intestinale si durerile de cap pot aparea, dar sunt rare. Contactul cu pulpa fructului poate sa duca la reactii alergice.
Ginko poate sa creasca efectele anticoagulante, deci o supraveghere crescuta este recomandata in cazul in care Ginko este folosita pentru pacientii care iau anticoagulante, precum aspirina. Nu este bine sa fie folosita de catre femeile insarcinate.
Dozaj: 40-60 mg de extract standard de 2-3 ori pe zi. Efectul plantei se mentine 1-2 luni dupa intreruperea tratamentului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu