17 mai 2011

Fasolea (Phaseolus vulgaris – Fam. Leguminosae)

Prezentare: planta anuala, ce are frunzele alcatuite din 3 foliole mari si frunzele de culoare alba, roz, rosiu sau verde.
Raspandire: foarte prezenta pe teritoriul tarii noastre, este originara din Peru (America de Sud).
Partile utilizate ale plantei: tecile fara seminte (Fructus Phaseoli sine semine), ce trebuiesc recoltate la maturitate completa, septembrie-octombrie, fiind indeosebi cautate soiurile cu pastaie alba sau alb-galbuie.
Componentii principali:
  • fasolea verde contine: vitamine (A, B, C), saruri minerale (fosfor, siliciu, calciu), clorofile, hidrati de carbon, oligoelemente (nichel, cupru, cobalt).
  • fasolea uscata contine: continut mare de protide (21 %), hidrati de carbon (56 %), potasiu (177 mg %), calciu (195 mg %), fosfor (420 mg %), fier, oligoelemente (nichel, cobalt, zinc, cupru), vitamine (B1, B2, C si vitamina A in cantitate mica).
    Fasolea uscata are un continut de 10 ori mai mare in proteine decat cea verde.
Proprietati: antidiabetic, scazand zaharul din sange, nutrtiv si energetic, diuretic, depurativ, eliminand toxinele, antiseptic renal, remineralizant al organismului datorita acidului silicic, in starile de hidropizie (lichid in cavitatea abdominala si tesuturi), in afectiuni renale si ale vezicii urinare, dar si in afectiunile inimii, ceaiul de teci de fasole, maruntite in prealabil, are proprietatea de a mari cantitatea de urina si de a inlatura excesul de apa din corp, datorita sarurilor minerale, in acelasi timp fiind eliminate si toxinele si imbunatatind astfel starile reumatice.
Indicatii: intern, in diabet, edeme renale, calmant al spasmelor, in normalizarea urinarii, eruptiii ale pielii si cistita.
Mod de folosire:
  • decoct din 3 linguri de teci maruntite se vor fierbe 20 minute in 750 ml apa si se vor bea in decursul zilei in 3 reprize
  • tinctura din 20 g pastai la 100 ml alcool, se vor tine la macerat o saptamana.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu