Prezentare: Rostopasca este o planta cu o inaltime de 30-80 cm, dezvoltandu-se ramificat. Infloreste in luna mai pana toamna. Frunzele sunt zimtate ca cele de stejar.
Raspandire: Rostopasca prefera vecinatatea gardurilor, zidurilor, livezi asezate spre sud
Partile utilizate ale plantei: sucul din tulpina, frunze si rizom pe tot parcursul anului
Propietati: depurativa, hematopoetica, cicatrizanta
Indicatii: boli hepatice, afectiuni biliare si renale, icter, hemoroizi, boli de cancer de piele, bataturi, eczeme, catarcta, pete pe cornee, vedere slaba, sangerari ale retinei, dezlipiri ale retinei, leucemie asociata cu urzicile si mladitele de soc
Mod de folosire:
Infuzie: o lingurita rasa de plante la 250 ml de apa. se opareste si atat.
Suc proaspat: tulpinile, frunzele si florile se spala si se trec asa umede prin storcator.
Tinctura: extern si intern
Macerat de vin: se toarna 1/2 litru de vin alb peste 30 g de rostopasca cu radazini cu tot si se lasa sa stea 1-2 ore. Se filtreaza si se bea cu inghituri mici.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu