17 mai 2011

Ienuparul

Numele in latina: Juniperus communis, Familia conifere
La ienupar se folosesc mai ales boabele. Ele au ca efect atenuarea savorii puternice a vanatului cu blana sau pene. Inainte de a gati carnea, aceasta se fierbe intr-o fiertura la care se adauga foi de dafin, lamaie si 4-6 boabe de ienupar.
De altfel pentru a improspata respiratia, nu e nimic mai bun decat rontairea a 1-2 boabe proaspat culese. Savoarea lor de conifere surprinde, dar ne putem obisnui foarte repede.
In Europa se fabrica o bere prin fermentarea orzului, orz care este uscat intr-un cuptor si se pune la fermentat timp de o saptamana cu boabe de ienupar. Amerindienii isi faceau de asemenea o bautura alcoolizata, fara orz insa. Ienuparul este folosit pentru a aromatiza diferite alcooluri, ginul mai ales si este consumat mai ales in Olanda, Belgia si nordul Frantei.
Proprietati:
Ienuparul este un mic arbore cu proprietati antiseptice si diuretice. Se folosesc atat fructele, cat si frunzele, crengutele si uleiul esential de ienupar.
Indicatii:
Indicatiile terapeutice ale ienuparului sunt foarte multe, ceea ce nu e surprinzator, deoarece utilizarea sa este gasita chiar si in Egiptul Antic. Fructele sunt mai ales folosite in ingrijirea artritei, a gutei si a tuturor bolilor reumatice.
De altfel, o cura de ienupar este foarte buna toamna si are aceleasi efecte ca o cura de papadie primavara. Se pare ca pe termen lung, aceasta dubla cura, de ienupar si papadie, are ca efect cresterea mobilitatii membrelor sau a partilor suferinde. Cu toate acestea tratamentul nu este eficace decat daca il urmam an de an fara intrerupere.
Ienuparul este de altfel si un bun tonic pentru copiii fragili, care au probleme cu gatul si racelile, si este un expectorant delicat. Din fructe se face de obicei un sirop care este administrat dimineata si seara. Foarte bun pentru stomac, usureaza digestia, mai ales in cazul meselor grase, varza si fasole.
Este foarte bun in combaterea diabetului si unele studii recente realizate in Franta par a confirma acest lucru, deoarece scade nivelul glucozei in fluxul sanguin. O actiune vasorelaxanta a fost observata in urma administrarii unuia dintre compusii uleiului esential al ienuparului.
Este bine sa se evite luarea lui in timpul graviditatii, caci este un stimulent uterin. De aceea este cunoscut ca ajutand nasterea si este luat in timpul travaliului.
Oricare ar fi indicatiile, se recomanda sa se limiteze curele ce nu trebuie sa depaseasca 6 saptamani, caci planta este pe termen lung un iritant renal.
Este recomandat in:
  • Cistita
  • Mentruatii dureroase
  • Leucoree
  • Fermentatie intestinala
  • Infectie urnara
  • Oboseala generala
  • Digestie lenta
  • Reumatism
  • Diabet
Se folosesc fructele pentru infuzie. Se iau 20-30 grame pentru un litru de apa si se infuzeaza 10 minute. Se iau 3 cesti pe zi. De asemenea se pot pisa si lua cu apa, cam 5-10 fructe pe zi. Se arunca un pumn de fructe in apa calda , fiind foarte bun pentru ingrijirea reumatismului.
Anumiti fitoterapeuti recomanda si folosirea ienuparului sub forma de pudra pentru a lupta impotriva diabetului. Tincturile pe baza fructelor, esentele si extractele sunt si ele folosite in acest sens.
Atentie, insa! Uleiul esential de ienupar nu trebuie folosit inainte de varsta de 6 ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu