15 mai 2011

Afinul (Vaccinium myrtillus – Fam. Ericaceae)

Afinul (Vaccinium myrtillus -  Fam. Ericaceae)Prezentare: afinul este un arbust pitic cu frunzele ovale si alungite. Fructele sale ce se numesc bace, sunt negre albastrui, brumate si au un gust acrisor. 
Raspandire: in regiunile de munte, de la limita inferioara de existenta a molidului si pana la zonele alpine de la 2250 m.
Parti utilizate ale plantei: frunzele (Folium myrtillus) si fructele (Fructus myrtillus).
Recoltare: fructele se vor culege in lunile iulie-august (cand ajung la maturitate), iar frunzele de la sfarsitul lunii iulie pana in septembrie.
Componentii principali ai frunzelor: tanin, arbutozid, neomirtilina.
Proprietati: astringent, antidiareic si antihelmitic.
Indicatii:
  • antidiabetic: principiul activ, mirtilina (insulina vegetala) are proprietatea de a reduce zaharul din sange. Pentru a spori eficienta, se pot combina frunzele de afin cu pastai de fasole si frunze de dud. Ceaiul se va indulci cu zaharina sau ciclamat de sosiu (un comprimat inlocuieste cu brio o lingurita de zahar) sau se poate consuma neindulcit.
  • antidiareic (gratie taninului cu actiune astringenta, ce va reduce actiunea substantelor toxice si iritante)
  • guta
  • reumatism
  • infectii urinare
  • uremie
Mod de folosire: infuzie din 2 lingurite la 500 ml de apa clocotita. Se va bea caldut in trei reprize, in decursul zilei.
Componentii principali ai fructelor: tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi (citric, malic, oxalic, succinic si lactic), antociani.
Fructele de afin sunt deosebit de benefice pentru vedere, ele usurand adaptarea de la lumina la intuneric (foarte eficiente pentru mineri), dezvoltand capacitatea vizuala in general.
Mod de folosire: intern si extern.
Intern sub forma de:
  • consum de fructe proaspete sau marmelada – cu actiune de stopare a fermentatiilor intestinale, ajutor in eliminarea gazelor, regland scaunele, fiind un bun ameliorator al inflamatiilor hemoroidale dar si un restabilizator al poftei de mancare.
  • decoct: o lingura de fructe uscate si zdrobite la o ceasca de apa va fi fiarta 5 minute si infuzata 15 minute, se va strecura prin presare pentru 2, maxim 6 cesti pe zi.
  • macerat la rece: turnati 400 ml de apa fiarta si racita peste 1 1/2 lingurita de fructe uscate; lasati timp de 8 ore la macerat si apoi beti tot lichidul in decursul zilei. Il puteti combina cu coaja de stejar, flori de musetel si frunze de menta.
Extern: la clatitul gurii, contra faringitelor, stomatitelor, aftelor, la curatirea eczemelor, in comprese (hemoroizi) si spalaturi (dizenterie) – se pune o mana de fructe la in litru de apa si se fierb pana scad la jumatate. Pentru tratarea ulceratiilor gurii, a aftelor mestecati fructele proaspete sau uscate si apoi aruncati-le.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu