Sunatoarea sau Hypericum perforatum L. a devenit initial faimoasa ca tratament pentru a ajuta persoanele sa adoarma. Totusi, sunatoarea este printre celemai investigate si cercetate suplimente din lume si in ultima vreme au aparut din ce in ce mai multe utilizari ale acesteia. De fapt, ea este studiata de multe decenii de specialistii din Europa.
Sunatoarea face parte din fitochimicele care fac referire la compusii gasiti doar in plante, care sunt antioxidanti si contin alte diverse substante chimice considerate a fi benefice pentru sanatatea umana. Asa ca, atunci cand mamele noastre ne spuneau sa mancam si legumele din farfurie stiau ele ce vorbesc, chiar daca nu cunosteau notiunea de fitochimicale.
Beneficiile oferite de sunatoare
Suplimentele pe baza de sunatoare sau extractul de sunatoare ne fac adesea sa dormim, dar asta pentru ca este un puternic antidepresiv. Cercetatorii au descoperit ca sunatoarea contine o combinatie unica de fitochimicale, in special hipericina, care reactioneaza intr-un mod favorabil cu chimicalele din creierul nostru, pentru a alina disconfortul emotional, a alunga depresia si a calma nervii. De fapt, ele functioneaza ca si antidepresivele din farmacii. Dar sunatoarea prezinta un mare avantaj in comparatie cu medicamentele chimice si anume acela ca efectele secundare sunt minime sau zero, in functie de fiecare organism in parte. Evident, acest lucru reprezinta un aspect foarte important.
Poate ati vazut filme in care doctorul pune lipitori pe rana. Intotdeauna m-am cutremurat la gandul ca acele insecte chiar mananca din carnea persoanei in cauza. Totusi, lipitorile mananca acea carne bolnava si lasa doar pe cea sanatoasa.
Astfel, un al doilea mare beneficiu pe care il ofera sunatoarea este ca vindeca rani, inclusiv pe cele care sunt infectate si periculoase, numite si rani “murdare”. Astfel de rani foarte periculoase, precum si acelea care se transforma in cangrene, se pot baza cu incredere pe sunatoare. Chiar si medicii traditionali si cei din spitale folosesc compusi pe baza de sunatoare, pe post de lipitori, neafectand tesuturile sanatoase, dar curatand murdaria si infectia din zonele bolnave.
In plus, sunatoarea lupta si distruge inflamatiile cauzate de rani si nu numai. Iar ingredientul activ din sunatoare, hipericina, creste fluxul sanguin in tesuturile afectate.
Sumar al beneficiilor sunatorii:
- imbunatateste circulatia in capilare: un capilar este un vas extrem de mic, localizat in tesuturile corpurilor, care transporta sangele de la artere la vene si sunt foarte numeroase in tesuturile si organele care sunt active din punct de vedere metabolic.
- alina problemele gastrointestinale, precum indigestia si refluxul acid.
- creste circulatia catre inima.
- lupta cu retrovirusii: acestia duc la anumite tipuri de cancer.
- usureaza disconfortul de la PMS.
- ajuta in cazul depresiei moderate si anxietatii.
- ofera un somn odihnitor si alina insomnia.
Exista efecte secundare ale utilizarii sunatorii?
Uneori, sunatoarea a cauzat fotosensibilitate sau o sensibilitate crescuta la lumina soarelui. Persoanele care utilizeaza des sunatoarea trebuie sa se fereasca de lumina puternica a soarelui, indiferent de nuanta pielii.
Sunatoarea este atat de eficienta in combaterea depresiei incat devine un concurent puternic pentru pozitia de terapie antidepresiva standard. Este una dintre plantele cu o baza uriasa de investigatii si studii. Din acest motiv, s-au depus eforturi foarte mari pentru a identifica acei compusi activi antidepresivi din extractul de sunatoare.
Din punct de vedere fitochimic, sunatoarea este una dintre cele mai studiate plante. Utilizata inteligent, va poate oferi controlul asupra sanatatii voastre si va va ajuta sa reduceti si consumul de medicamente. Dar, inainte de a lua o decizie, studiati bine toate informatiile despre aceasta planta. Tineti cont de faptul ca organismele sunt diferite intre ele.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu