21 mai 2011

Nucul – Juglans regia

Denumiri populare: nucar, nuc-costeliv
Prezentare: Nucul este un copac ce poate creste inalt si falnic. Traieste cateva zeci de ani si este extrem de cunoscut pentru miezul fructelor sale gustoase si hranitoare.
Raspandire: Nucul este extrem de raspandit in tara noastra, putand fi gasit la campie, deal sau munte. Rar o gospodarie nu are cel putin un nuc in gradina.
Partile utilizate: frunzele proaspete se aduna in luna iunie, nucile verzi la mijlocul lunii iunie, cojile verzi de nuca cu putin timp inainte de a se coace, fructele coapte in septembrie.
Proprietati: digestiv, depurativ, cicatrizant
Indicatii: tulburari digestive precum constipatia si inapetenta, curatirea sangelui, diabet, icter, scofuloza, rahitism, osteoporoza, unghii purulente, ezcema, scabie, erupii purulente, acnee, transpiratia picioarelor, leucoree, stomatita ulceroasa, afectiuni ale gingiei, gatului si laringelui, caderi masive de par, degeraturi, paduchi si alte insecte, lenevia stomacala
Mod de folosire:
Infuzie: se opareste 1 lingurita cu varf de frunze de nuc taiate marunt cu 250 ml apa proaspat fiarta si se lasa putin sa stea
Adaos in bai si spalaturi: 100 g de frunze pentru baile complete, iar pentru spalaturi 1 lingurita cu varf de frunze maruntite in 250 ml de apa.
Tinctura de nuci: aproximativ 20 de nuci verzi sunt taiate in sferturi si introduse intr-o sticla cu gat larg. Se toarna deasupra 1 litru alcool de secara, astfel incat sa acopere nucile. Se astupa nucile si se lasa la macerat intre 14 zile si 4 saptamani la soare sau la caldura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu