16 mai 2011

Catina (Hippophae rhamnoides – Fam. Elaeagnaceae)

Catina (Hippophae rhamnoides - Fam. Elaeagnaceae)
Catina (Hippophae rhamnoides - Fam. Elaeagnaceae)Prezentare: arbust spinos alburiu, ce are frunzele inguste, argintii pe interior si de forma unei lanci.
A nu se confunda cu catina rosie (Tamarix ramosissima) ce se prezinta tot ca un arbust spinos, cu frunze mici sub forma de solzi si flori albe sau roz.

Raspandire: o intalnim indeosebi pe albiile raurilor din zonele de deal din Judetele Arges, Dambovita, Buzau, Prahova, Bacau, Vrancea, dar si in zona litorala.
Partea utilizata a plantei: fructele mature (Fructus Hippophae), proaspete sau uscate. Se vor recolta imediat dupa coacere, neaparat pana la lasarea primului ger, intrucat se va diminua considerabil continutul in vitamina C .
Componentii principali: vitamine (C, B1, B2, PP), acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, pigmenti carotenoidici, fitosteroli, inozitol.
Proprietati: tonifiant general, actiune puternic antiscorbutica, astringent si vermifug.
Mod de folosire: intern, sub forma de infuzie, suc, gem, marmelada, sirop.
Infuzia se obtine din 2 linguri de fructe zdrobite la 1/2 l apa clocotita, tinand vasul acoperit timp de 30 minute si bandu-l apoi treptat in decursul zilei.
Ca bautura racoritoare se obtine din 750 g fructe fierte in 6 litri de apa si 1 kg zahar. O data racita, se va pastra in sticle la loc racoros.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu