17 mai 2011

Lavanda si uleiul de lavanda

Auzim foarte des vorbindu-se de produse de toate tipurile pe baza de lavanda. Dar ce este aceasta?
Lavanda, numita stiintific Lavandula angustifolia, cunoscuta de noi si sub numele de Levantica, este un semiarbust peren sau cultivat, cu frunze cenusii-verzui si paroase, flori albastre-violet, ce infloreste in lunile iunie-august, iar daca ii merge bine, si in septembrie-octombrie. Fructele sunt bobite ovoide, lucioase, brune, grupate cate 4.
In trecut uleiul de lavanda obtinut din prelucrarea lavandei se folosea in parfumuri si cosmetica, obtinandu-se sapunuri, detergenti, ape de colonie parfumate cu lavanda. Uleiul de lavanda se mai foloseste si pentru a corecta mirosul unguentelor, al cremelor sau chiar al medicamentelor.
Astazi, uleiul de lavanda poate fi folosit intern, fiind antiseptic, usor antispastic, carminativ, calmant, diuretic, dar si extern, fiind analgezic, cicatrizant, calmant si este indicat in raceala, gripa si stari febrile etc. Se poate folosi si in bai terapeutice, procedura des utilizata in centre de terapie naturala.
Mai nou, uleiul de lavanda contribuie la normalizarea functiei cardiace si asigura reconfortarea si calmarea in caz de surmenaj si iritabilitate, mai ales ca urmare a suprasolicitarii intelectuale.
Daca majoritatea dintre noi vedem in levantica o planta de gradina cu aspect frumos si cu un parfum delicat, studiile stiintifice demonstreaza ca, de fapt, ea este o planta cu calitati complexe. Prima stiinta in care lavanda a fost folosita cu suces este aromoterapia.
Uleiul de lavanda poate fi folosit combinat un alte uleiuri, specialistii stiind care sunt cele mai benefice combinatii, mai ales in conditiile in care unele persoane pot fi alergice, iar in unele afectiuni, aromoterapia nefiind recomandata.
Levantica si binefacerile ei au patruns in toate casele. Gratie virtutilor ei, levantica este considerata o binecuvantare. Ea poate fi pretuita atat ca medicament, cat si ca ingredient pentru bucatarie.
Multitudinea afectiunilor in care lavanda actioneaza este impresionanta. Preparatele pe baza de lavanda pot fi folosite atat de femei, cat si de barbati, influentand in mod benefic: circulatia sanguina, digestia, emotivitatea, problemele ginecologice, insomnia, musculatura, pielea, respiratia, transpiratia si este din ce in ce mai folosita in combaterea stresului.
Firmele japoneze introduc, chiar, ulei de lavanda in instalatiile de aer conditionat din birouri.
Cercetarile despre aceasta planta sunt in continua crestere datorita lipsei de toxicitate si complexitatii componentelor sale aflate intr-un multiplu sinergism. Aromoterapeutii cunosc faptul ca uleiul de lavanda este esenta cea mai relaxanta aflata la indemana publicului si, mai ales, a omului de rand.
In concluzie, lavanda sau levantica este o planta robusta, frumoasa, cu un parfum intens, benefica pentru sanatate, cu potential economic si nu numai. Este suficient ca seara, inainte de culcare, sa mirositi o planta inflorita, sa sfaramati intre degete cateva flori uscate sau sa aplicati cateva picaturi de ulei esential pe o batista pe care sa o puneti in buzunarului pijamalei, pentru a avea un somn linistit si odihnitor.
Levantica va va da vise la propriu si la figurat, iar cei ce vor invata sa se bucure de virtutile ei vor regreta ca nu au descoperit-o mai devreme.
In cazul in care va faceti probleme ca nu gasiti lavanda trebuie sa stiti ca aceasta exista in toate plafarele, florariile, magazinele in care se comercializeaza uleiuri.
Produse pe baza de levantica se gasesc la toate firmele de cosmetice cunoscute si mai putin cunoscute, la preturi acceptabile, sau chiar mici in raport cu beneficiile pe care acestea le furnizeaza si, in plus, uleiul de lavanda este mai ieftin decat alte uleiuri esentiale, datorita metodei de obtinere.
Nu ezitati sa folositi levantica, caci este un miracol pentru sanatatea noastra fizica si psihica, atat de incercata astazi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu