Familia Sapotaceae este compusa, in general, din plante tropicale. Dar cele mai importante sunt arborele de karite si arganul, extrem de importanti pentru continentul african. cei doi arbori protejeaza solul de eroziune si desertificare si furnizeaza fructe oleaginoase, baza a unei mici industrii locale – untul de karite si uleiul de argan.
Arganul se intalneste mai ales in sud-estul Marocului si este o specie ce a supravietuit unei epoci in care aceasta parte a lumii era mult mai umeda. Arganul acopera aproximativ 800 000 de hectare in partea atlantica a continentului african.
Acest arbore reuseste sa supravietuiasca in conditii de seceta cronica si in soluri sarace, calcaroase, deseori incultivabile, datorita retelei sale de radacini extrem de dezvoltate. Pentru agronomii marocani, arganul este de neinlocuit in lupta impotriva degradarii solului si desertificarii progresive a sudului Marocului.
Arganul este un arbore spinos, cu un trunchi deseori curbat, deformat, cu frunzele de un verde clar, fructe numeroase ce seamana cu maslinele. Ele contin un sambure dur, de un maro deschis.
Compozitie chimica si proprietati
Frunzele de argan sunt bogate in fenoli, flavonoide, tanine cu proprietati antiinflamatoare, extrem de bune impotriva radicalilor liberi. Frunzele contin foarte putin ulei esential, intre 0,03 si 0,05% . Toate partile componente ale arborelui, inclusiv frunzele, contin saponine.
Arganul este mai ales cunoscut pentru uleiul de argan extras din samburele fructului. Samburii contin aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compozitia uleiului se aseamana cu cel de masline:
- acide palmitic – 12-13%
- acid stearic – 5-7%
- acid oleic – 43-49%
- acid linoleic – 29-36%
Uleiul de argan nu contine saponine, dar faina ce ramane dupa extractie contine aproximativ 0,5%. Saponinele din faina are si ea proprietati extrem de interesante din punct de vedere cosmetic: antioxidanta, protejeaza impotriva UVB, antiacneica.
Mod de folosinta
Arganul are utilizari multiple. Lemnul sau este de buna calitate si rezistent, frunzele si frcutele sunt mancate de capre, oi si dromaderi. Samburele produce uleiul de argan, extrem de cautat pentru alimentatie si cosmetica. Faina este foarte buna pentru mancarea bovinelor.
Uleiul de argan estein mod traditional extras prin presarea usoara a samburelui si are un gust de aluna si culoarea chihlimbarului. Datorita acizilor grasi pe care ii contine, uleiul de argan este un ulei dietetic, de o calitate excelenta, folosit in bucatariile internationale rafinate.
Dar in mod traditional, uleiul de argan este folosit in cosmetica. Extras prin presare la rece, ultra virgin, acesta este un protector cutanat exceptional, prevenind uscarea pielii si mentinand supletea tegumentelor. Continutul de vitamina E permite utilizarea acestuia in combaterea radicalilor liberi, responsabili cu imbatranirea pielii.
1 comentarii:
ulei de argan cosmetic importat din Maroc 130ml 10euro. Cine este interesat ma poate contacta la adresa vladcaraveteanu@yahoo.com tel.0763639468
Trimiteți un comentariu