17 mai 2011

Dudul alb si Dudul negru (Morus alba et Morus nigra – Fam. Moraceae)

Dudul alb (Morus alba) Denumiri populare: agud, fragar.
Prezentare:
arbore inalt de pana la 15 m, cu frunzele asimetric lobate si fructele dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-rosiatice (Morus nigra).
Raspandire: in toata tara, in zona de campie si de deal. Dudul alb este originar din China, iar cel negru din Persia.
Dudul negru (Morus nigra )Partile utilizate: frunzele (Folium Mori) fara petiol, recoltarea facandu-se in lunile mai-iunie si fructele (Fructus Mori) mature proaspete.
Componentii principali: tanin, acizi (aspartic, folic, folinic, acetic, propionic), arginina, compusi volatili (butilamina), aldehide, cetone, betacaroten, carbonat de calciu, adenina.
Proprietati: depurativ, antiscorbutic, astringent, laxativ (fructele).
Indicatii:
  • Intern: diaree si diabet zaharat (eficacitatea este si mai sporita daca la ceai se adauga si frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica), gastrite, ulcer gastric si duodenal.
  • Extern: angine, stomatite, constipatie, afte.
Mod de folosire: intern
  • consumarea fructului bine copt – in constipatie
  • sirop din fructe proaspete – efect laxativ si usor diuretic.
  • infuzie din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita, se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale; in cazul diabetului nu se va indulci cu zahar, optand pentru zaharina.
  • sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine circa 25 g acid la l, utilizandu-se in sirop astringent pentru gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu