30 mai 2011

Urzica – Urtica dioica

Urzica (Urtica dioica), numita si urzica intepatoare, a fost utilizata in trecut pentru tratarea artritei, dar si a diferite afectiuni ale pielii. Metoda prin care aceasta planta era utilizata pe corp a facut istoricul urzicii atat de interesant: auto-flagelarea cu o urzica. In prezent, urzica este cunoscuta pentru abilitatea de a alina disconfortul in urinat, la barbatii care sufera de afectiuni benigne acute ale prostatei.
Exista chiar cercetari care sustin, oarecum, practica veche de auto-lovire cu o urzica. Se pare ca urzica are in compozitie anti-histaminice si anti-inflamatorii naturale. Teoria este ca frunzele ascutite ale urzicii ajuta la injectarea acestor medicamente naturale in organism, atunci cand sunt zdrobite de zona afectata.
Multi botanisti si naturopati spun ca antihistaminicele din urzica sunt un tratament extraordinar pentru febra ridicata. In unul dintre studiile efectuate, participantii carora li s-a administrat zilnic cate doua capsule de urzica, a cate 300 de mg, au declarat ca simptomele au fost reduse simtitor. Urzica este folosita uneori si pentru a usura congestiile si a elibera caile bronhice, la persoanele care sufera de astm sau alergii.
De asemenea, urzicile pot fi de folos in cazul persoanelor care sufera de artrita, pentru a reduce doza de medicamente anti-inflamatorii non-steroide, care duc la probleme stomacale si sangerari gastrointestinale, in cazul utilizarii pe termen lung. Intr-unul din studiile desfasurate de cercetatori din Germania, persoanele care consuma tocana din frunze de urzici au nevoie  doar de o patrime din doza de medicamente anti-inflamatorii non-steroide, fata de cei care utilizeaza doar medicamentatia simpla, pentru a obtine aceleasi rezultate de alinare a durerii.
Urzica mai contine si cantitati mari de bor si siliciu, doua minerale care ajuta la alinarea simptomelor artritei, bursitei si tendinitei.
In acelasi timp, urzica este si un diuretic natural. Ajuta organismul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietre la rinichi. Actiunea diuretica a urzicilor poate fi utila si la diminuarea tensiunii arteriale si alinarea balonariilor anterioare menstruatiei.
Urzica este recunoscuta pentru abilitatea de a alina simptomele hipertrofiei prostatice benigne (HPB), o afectiune prin care prostata se mareste si cauzeaza probleme cu urinarea, in cazul barbatilor. Urzica ii ajuta pe barbati sa urineze mult mai bine pe parcursul zilei, eliminand astfel simptomele deranjante, mai precis urinatul frecvent pe parcursul noptii. Urzica impiedica organismul sa transforme testosteronul in 5-alfa-reductaza, o enzima care stimuleaza glanda prostatei sa creasca din nou, pe la varsta medie.
Nu este nevoie sa va loviti singuri cu urzici pentru a beneficia de bunatatile acestei plante medicinale, decat daca va doriti asta. Urzica este disponibila sub forma de capsule si extract de radacina de urzica, aceasta a doua forma fiind eficienta in special in tratamentul HPB. Doza obisnuita este de 450 mm, sub forma de capsula, de doua ori pe zi sau 1 lingurita de extract lichid, de 3 ori pe zi.
Puteti incerca sa cresteti propriile urzici. Ele pot creste in aproape orice sol. Trebuie doar sa purtati manusi cand recoltati aceasta planta. Perisorii care acopera urzica, mai precis frunza acesteia, contin histamine care cauzeaza dureri ce pot tine cateva ore.
Frunzele, tulpinile si radacinile acestei plante sunt comestibile. Utilizati 2 lingurite de frunze uscate, intr-o ceasca de apa fiarta, ca ceai si beti de 4 ori pe zi. Puteti manca si frunze proaspete de urzici, pregatite ca tocana de legume. Aceasta planta este o sursa excelenta de vitamina C, iar lichidul care ramane de la fierberea urzicilor pentru tocana, poate fi baut ca si ceai de urzica.
Datorita actiunii diuretice, utilizarea prelungita a urzicilor poate duce la un dezechilibru electrolitic. Femeile care alapteaza nu trebuie sa consume urzici, iar persoanele care le consuma regulat trebuie sa se asigura ca dieta lor contine suficient potasiu. Unele studii de laborator au demonstrat ca urzica poate cauza contractarea uterului, asa ca si femeile insarcinate trebuie sa evite consumul acesteia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu