16 mai 2011

Captalan – Petasites hybridus

In latina: Petasites hybridus (Compositae, Asteraceae).
Pétasite officinal mai poate si denumita si Phybride vulgaire, palaria diavolului, captalan, iarba ciumei este o planta perena, care creste pana la 1 m inaltime si care este gasita in intreaga Europa, in special pe terenurile umede, de-a lungul preeriilor si  cursurilor de ape. Creste pana la 1500 m altitudine.
Radacina acestei plante este sub forma de rizomi, grosi si carnosi, care dau nastere unor inflorescente in forma de spic compus de culoare violet. Astfel, captalanul are frunze mari, cu un petiol lung, ce acopera in totalitate spatiul din jurul plantei. Au o margine dantelata, cu peri fini pe spalte si pot ajunte la lungimi de 60 cm si chiar 1 m.
Din punct de vedere istoric, captalanul este folosita pentru a ingriji si vindeca ciuma. Frunzele imense ale plantei erau de asemenea utilizate pentru a inveli bucatile de unt, protejand untul de caldura si umiditate.
Dar in medicina sunt folositi rizomii. Dupa o spalare extrem de constiincioasa, acestia sunt uscati la o tempetarura ce nu trebuie sa depaseasca 40de grade. Rizomii au un miros urat si un gust amar. Ei contin un ulei esential, mucilagii, tanin, inulina, rezina, o substanta amara etc. Captalanul este folosit in principal pentru a trata rinita alergica si afectiunile bronho-pulmonare. Frunzele si florile sunt de asemenea utilizate in acelasi mod ca si rizomii.
Proprietati:
  • Trateaza astmul si rinita alergica
  • Lupta impotriva tusei si a lingorii
  • Antispasmodic
  • Foarte bun pentru entorse, arsuri diuretic
  • Vermifug – lupta impotriva viermilor intestinali
Lucruri pe care trebuie sa le stim
Putem sa facem o infuzie de captalan folosin o lingurita de cafea plina cu parti uscate ale plantei la o ceasca cu apa, de 3 ori pe zi. Anumite persoane folosesc frunze proaspete pentru a trata ganglionii inflamati, umflaturi, eruptii si dureri reumatismale. Veterinarii il folosesc ca cicatrizant.
Aceasta planta melifera produce o miere de foarte buna calitate, dar care nu trebuie mancata in timpul graviditatii si alaptarii. La anumiti oameni este posibila aparitia unei perturbari hepatice si a unor tulburari gastro-intestinale usoare, acompaniate uneori cu varsaturi, chiar diaree si eruptii cutanate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu