Prezentare: Este o planta semiparazitara, ce creste pe foioase si conifere. Frunzele sunt vesnic verzi. Fructele sunt albicioase, sticloase si nu se administreaza intern. In trecut era considerata o planta sfanta, un panaceu universal. Frunzele si tulpinitele se culeg numai de la inceputul lunii octombrie pana la mijlocul lunii decembrie si in lunile martie si aprilie. In restul anului vascul nu are nici o putere lecuitoare.
Indicatii: degeraturi, stimularea metabolismului,diabet, tulburari hormonale, arterioscleroza, apoplexie, hemostatic, hemoragii nazale, hemoragii pulmonare si intestinale, tulburari cardiale, hipertensiune, hipotensiune, congestie cerebrala, senzatii de ameteala, tulburari de vedere, tulburari ale circulatiei, moleseala, vertij, lipsa de chef de munca, dereglari menstruale, menoragii, stari de agitatie, anxietate, insuficienta respiratorie, sterilitate
Moduri de folosire:
Ceai: Ceaiul de vasc se pregateste doar ca extract rece. Se pune peste noapte la macerat 1 lingurita cu varf de vasc in 250 ml de apa. Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Daca este necesara o contitate mai mare peste zi, atunci ceaiul trebuie pastrat intr-un termos clatit in prealabil cu apa fierbinte sau incalzit de fiecare data la bain-marie.
Suc proaspat: Funzele si tulpinile proaspete se spala si se preseaza in stare umeda.
Alifie pentru degeraturi: Bobitele proaspete sunt amestecare cu untura de porc, pana ce formeaza o alifie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu