Hernia de disc sau ruptura discului intervertebral este o afectiune care aduce din ce in ce mai multi pacienti in cabinetele medicale. Aflati care sunt cele mai eficiente metode de tratament.
Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.
Discopatia, primul simptom
Ridicarea greutatilor in pozitii incorecte, cu spatele flexat sau in hiperextensie solicita la maximum inelul fibros care se poate fisura. Pacientul simte o durere violenta care-l imobilizeaza si care nu-i mai permite redresarea coloanei sau miscari de flexie, rotatie sau extensie. Primul stadiu de fisurare este reversibil si este cunoscut sub numele de discopatie, beneficiind de tratament medical. Acesta este primul simptom al deteriorarii discului. Daca dupa acest moment acut se continua activitatea, atunci nucleul pulpos (parte a discurilor intervertebrale) mareste dimensiunile fisurilor inelului fibros, putand aluneca mai departe si iritand radacinile nervilor care ies din maduva spinarii.
Lombosciatica, urmatorul nivel
In stadiile urmatoare, spatiile intervertebrale se ingusteaza, diminuand in acelasi timp orificiul de emergenta a radacinilor nervului sciatic. Astfel apare simptomul de lombosciatica. Aceasta se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara, iradiind de-a lungul membrului inferior. In cazul discopatiei si herniei de disc, lombosciatica este consecinta iritarii mecanice a radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat. In formele simple, repausul la pat si evitarea eforturilor fizice timp de 14 zile asigura vindecarea fara a mai fi necesare alte tratamente.
Antiinflamatoare, fizioterapie si kinetoterapie
Modalitatile terapeutice sunt reprezentate de fizioterapie si kinetoterapie, prin programe de exercitii ce pot fi efectuate si la domiciliu. Acestea au ca scop intarirea musculaturii ce suporta partea inferioara a spatelui. Se recomanda perioade scurte de odihna sau de reducere a activitatilor, urmate de cresterea graduala a efortului. Pentru combaterea durerii se pot folosi medicamente pentru a se controla durerea si inflamatia, precum antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, opioide, corticosteroizi, injectabil sau oral, antidepresive sau medicamente hipnotice.
Exercitii fizice, scaderea in greutate, renuntarea la fumat
Exercitiile fizice ajuta la cresterea vitezei de recuperare, previn accidentarile la spate si scad riscul dizabilitatilor date de durere. Alte metode de intarire a musculaturii spatelui includ slabitul si renuntarea la fumat. Tratamentul nechirurgical ajuta pacientul sa-si reia activitatile zilnice.
50% dintre pacientii suferinzi de hernie de disc isi revin in aproximativ o luna, iar dupa 6 luni majoritatea se refac.
Discectomia, cel mai folosit procedeu chirurgical
Tratamentul chirurgical este luat in considerare la aproximativ 10% dintre persoanele cu hernie de disc, la cei la care durerea nu cedeaza dupa 4-8 saptamani de tratament nechirurgical. Tratamentul chirurgical cel mai des folosit si cel mai eficient este discectomia, procedeu prin care se indeparteaza o parte din disc printr-o incizie. Majoritatea celor operati se refac repede, reluandu-si activitatile zilnice.
Cicatricea duro-radiculara, reactie secundara a operatiei
Tratamentul recuperator pentru bolnavii operati de hernie de disc lombara are trei etape: tratamentul post-operator imediat, tratamentul in perioada de pana la 4 saptamani de la operatie si tratamentul recuperator de pana la 6-12 luni de la operatie. Un rol aparte in programul recuperator al bolnavilor operati de hernie de disc este reprezentat de cicatricele duro-radiculare post-operatorii care apar chiar daca indicatia chirurgicala si tehnica operatorie au fost corecte. Cicatricea duro-radiculara reprezinta o reactie secundara actului chirurgical, determinand compresii asupra radacinilor nervilor.
Programul de recuperare, individualizat
In perioada de recuperare poate aparea o simptomatologie asemanatoare celei din hernia de disc, cu dureri la o perioada de la o luna pana la cativa ani de la operatie. In unele cazuri, chiar dupa interventia chirurgicala, simptomatologia se mentine cu intensitati si topografie limitate. Trebuie sa existe o colaborare stransa intre medicul neurochirurg si medicul recuperator pentru realizarea unui program adaptat fiecarui pacient. O parte dintre cei operati devin bolnavi cronici. Acestia, din cauza cicatricelor, au dureri cronice si necesita o dispensarizare activa, atat de catre medicul de familie, cat si de serviciile de recuperare balneara.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu