16 mai 2011

Cicoarea (Cichorium intybus – Fam. Compositae)

Cicoarea (Cichorium intybus - Fam. Compositae)Denumire populara: andiva.
Prezentare: planta erbacee perena, cu flori albastre, adesea cultivata pentru radacinile sale, din care se extrage un surogat de cafea. Cicoarea de gradina insa, este o planta bienala legumicola de la care putem consuma frunzele ce cresc la baza, inalbite prin musuroire.
Raspandire: de la zona de campie pana la zonele montane, pe marginea drumurilor, raurilor, cailor ferate, santurilor, in locuri necultivate.
Partile utilizate ale plantei: partile aeriene (Herba Cichorii), recoltate in iulie-august, cand tulpinile nu au apucat sa se lignifice si radacinile (Radix Cichorii), ce se vor recolta in septembrie-octombrie.
Componentii principali: cicoriona, insulina, arginina, acid cicoric, fier, fosfor, calciu, fructoza, tanin, rezina, ulei volatil, substante triterpenice amare.
Proprietati: eupeptic-amar si colagog, diuretic si laxativ, hipoglicemiant, antitiroidian, depurativ.
Indicatii: in acnee si furunculoza sub forma de ceai, in combinatie cu radacina de brusture si iarba de trei frtai patati, in angiocolita, dischinezie biliara, constipatie cronica, hepatita cronica.
Mod de folosire: sub forma de decoct din 2 lingurite de radacina maruntita ce se pun in 200 ml apa rece si se fierb timp de 5 minute, bandu-se apoi caldut in 3 reprize inaintea meselor principale. De asemenea poate fi un eficient component in asocierile de plante pentru ceaiurile cu actiune depurativa, laxativa-purgativa. Se mai utilizeaza in prepararea cafelei de cicoare ce are proprietati gastrice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu