Piperul este unul dintre condimentele cele mai vechi si mai importante. Grecii il foloseau acum 2500 de ani. In Evul Mediu, doar cei foarte bogati puteau sa aiba acest condiment pretios. Deseori tributurile erau platite in piper, atat de pretios era.
Piperul este o planta originara din vestul Indiei si a Birmaniei. Extrem de raspandit in tot sud-estul Asiei, el creste in zonele ecuatoriale umede, cu putine variatii sezoniere. Planta salbatica se intinde ca o liana prin arbori pana la 10-15 m inaltime.
Ca subspecii se pot enumera:
- Piper Longum – India, Hymalaya, Ceylan
- Piper Retrofactum – Indonezia, Malaezia
- Piper Saigonense – Vietnam
- Piper Clusii si Piper Guineense – Africa
Aceasta planta cultivata de foarte multa vreme se prezinta sub forma unei liane care se fixeaza pe niste suporti, cu mici rame laterale. Are frunze ovale, flori in forma de spic opuse frunzelor, fructe sub forma de boabe, de 4-10 mm in diametru. Fructele trec printr-o paleta de culori, de la verde, la rosu si, apoi, la negru.
Piperul verde este foarte aromat si un pic cam picant. Acesta se conserva intr-o solutie pe baza de apa. Piperul negru este pudra fructului complet uscat. Piperul alb este pudra fructului matur, dar tratat cu apa pentru a-l dezveli de invelis si, apoi, uscat.
Proprietatile piperului negru
Aroma piperului este aroma unui ulei esential bogat in carburi terpenice, intre 1 si 3%, cum ar fi cadinena, phelandrena. Savoarea sa arzatoare este datorata in principal de catre un alcaloid, piperiada, si alte amide, ce ajung pana la 10% din greutate.
Piperul este un condiment ce ajuta digestia grasimilor si zaharurilor. Piperida este un antideprimant, ajutand sistemul nervos sa se relaxeze. La animale are un efect anticonvulsiv. Derivate ale acestei molecule au fost experimentate in Asia in tratarea epilepsiei.
Piperul face parte deseori din medicamentele medicinei indiene, dar in Europa nu mai este considerat ca un fitomedicament, datorita utilizarii sale ca si condiment culinar. Acest lucru poate parea o eroare, caci piperul pare sa modifice biodisponibilitatea medicamentelor in tubul digestiv.
Utilizarea piperului
Piperul a fost folosit in protejarea de ciuma, boli venerice sau pentru scaderea febrei. Este considerat ca un afrodisiac si este un condiment culinar care stimuleaza apetitul, da savoare mancarurilor insipide si amelioreaza digestia meselor copioase. Cu toate acestea trebuie consumat cu moderatie, caci abuzul de piper este la orginea tulburarilor gastroduodenal – gastrita toxica – si a crizelor de hemoroizi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu