16 mai 2011

Busuioc (Ocimum basilicum – Fam. Labiatae)

Busuioc (Ocimum basilicum - Fam. Labiatae)Denumiri populare mai cunoscute: vasileac, bosioc, borjolica, matacina.
Prezentare: planta erbacee, ce are tulpina paroasa, inalta de 20-60 cm, flori mici albe sau roz, placute la miros. Planta infloreste din iulie pana in septembrie.
Raspandire: in Campia Baraganului, mai ales in judetul Ilfov, Campia Olteniei si Timisului.
Parti utilizate ale plantei: tulpinile si ramurile tinere, cu sau fara inflorescente, acoperite de frunze verzi. Se pot efectua pana la 3 recoltari pe an, in perioada iulie-septembrie, la inceputul procesului de inflorire, planta trebuind taiata la 8-12 cm de pamant.
Componentii principali: ulei volatil (bogat in estrargol – pana la 80 % si linalol – pana la 50 %), saponozide triterpenice, tanoizi.
Proprietati: aromatizant, calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactogog (stimulator al secretiei de lapte la femeile in perioada de alaptare), reduce starile de voma. Uleiul volatil are proprietati antimicrobiene si antifungice.
Indicatii:
eficient in colici intestinale, colita de fermentatie, diaree, balonari intestinale (meteorism), ulcer gastric, voma, bronsita, gripa, cefalee (dureri de cap), anaorexie, infectii urinare.
Mod de folosire: intern. Se prepara infuzie din o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita si se beau 3 ceaiuri caldute pe zi, dupa mesele principale, de preferabil neindulcit (mai ales in colicile de fermentatie), sau cel mult indulcit cu zaharina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu