11 mai 2011

Cum alegem pasta de dinti si ce efecte obtinem?

Periajul dentar dateaza din cele mai vechi timpuri. In prezent, au aparut pe piata diverse paste de dinti care ajuta la prevenirea afectiunilor dintilor si gingiilor sau la indepartarea placii dentare si a resturilor de mancare. Doua specii de menta, cunoscute in popor dupa denumirile de izma si iarba-creata, sunt folosite pentru a conferi aroma mentolata a pastelor de dinti.
 
In cele ce urmeaza, vom incerca sa va ajutam in alegerea pastei de dinti care vi se potriveste, in functie de ingredientele din care este compusa.

Pasta de dinti cu fluor previne aparitia cariilor
Fluorul este cel mai cunoscut ingredient folosit in pasta de dinti, insa nu in stare pura, ci sub forma de fluoride care protejeaza dintii de atacul bacteriilor. Pasta de dinti cu fluor este in general considerata benefica pentru prevenirea cariilor, in special la copii (trebuie folosita in cantitati reduse) sau la persoanele in varsta. Fluoridele functioneaza in doua directii: reduc capacitatea bacteriilor de a dezvolta acizi, deci impiedica aparitia cariilor si remineralizeaza partile din smalt atacate de acizi. Anumite studii au demonstrat ca fluoridele din pasta de dinti au si efecte secundare, cum ar fi hipotiroidismul, o afectiune a tiroidei, insa acest subiect nu a fost inca clarificat.

Sensibilitatea dentara, redusa cu paste care contin aloe vera sau Q10
Dintii sensibili provoaca probleme la contactul cu alimentele si bauturile calde sau reci. Consumul de bauturi sau alimente acide poate cauza aceasta sensibilitate prin subtierea stratului de smalt. Retractia gingiilor este o alta cauza, determinata de periajul prea dur sau inadecvat care permite acumularea tartrului. Toate acestea pot duce la aparitia durerilor dentare.  Pasta pentru sensibilitate dentara contine clorura de strontiu, care cristalizeaza mineralele din saliva pentru a acoperi porii radacinilor dentare expuse, astfel incat stimulii durerosi sa nu ajunga la nervi. Iritatiile gingiilor si inflamatiile sunt si ele ameliorate datorita anumitor compusi alcalini din compozitia pastei, cum ar fi aloe vera sau coenzima Q10. 

Pasta de dinti pentru fumatori
Daca sunteti fumator, probabil ati observat ca, in timp, dintii se ingalbenesc din cauza tutunului. Din acest motiv, exista o pasta de dinti speciala pentru fumatori, care contine mai multi agenti abrazivi decat pasta pentru albire. Aceasta ajuta, ce-i drept, la indepartarea petelor de pe dinti cauzate de formarea depozitelor de nicotina, dar acest lucru nu se intampla fara sa afecteze smaltul si gingiile. De aceea, incercati sa o folositi cat mai rar.

Pasta de dinti impotriva depunerilor de tartru
Desi la prima vedere poate va ganditi ca aceasta pasta indeparteaza tartrul, lucrurile nu stau chiar asa. Aceasta doar previne acumularea tartrului datorita ingredientelor care impiedica formarea placii bacteriene. Daca doriti insa sa scapati in totalitate de tartru, apelati la un detartraj profesional mai intai, dupa care intretineti efectele cu aceasta pasta de dinti. 
 
Pasta de dinti cu bicarbonat de sodiu, efect de albire
Cu ceva timp in urma, bicarbonatul de sodiu era folosit la curatarea si albirea dintilor. In prezent, intra in compozitia anumitor paste de dinti pentru gustul sau racoritor, fiind usor abraziv. Poate reduce numarul de bacterii „iubitoare” de acizi, dar atata timp cat in cavitatea bucala se pastreaza un mediu alcalin. Bicarbonatul de sodiu intensifica spuma creata de pasta prin periaj. Chiar daca are un efect de albire, pasta cu bicarbonat nu trebuie folosita frecvent, pentru ca poate irita gingiile. Cel mai bine o alternati cu o pasta de dinti mai putin abraziva.
Pasta de dinti pentru gingii sanatoase
Bolile parodontale sunt des intalnite la adulti din cauza igienei dentare necorespunzatoare, pozitiei incorecte a dintilor, placii bacteriene sau tartrului. Aceasta pasta de dinti mentine sanatatea gingiilor, previne acumularea tartrului sau a placii bacteriene, dar nu vindeca bolile gingiilor. Medicii dentisti recomanda folosirea ei preventiv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu