16 mai 2011

Brusture (Arctium lappa – Fam. Compositae)

Brusture (Arctium lappa - Fam. Compositae)Denumiri populare mai cunoscute: ciulin, lipan, caftalon.
Prezentare: planta ce are frunze mari si late, flori purpurii sau violete, tepoase iar frunzele tulpinelor descresc cu inaltimea.
Raspandire:
de la zona de campie pana la zona de munte, fie pe marginea drumurilor si cailor ferate, fie pe terenuri necultivate.
Partea utilizata a plantei: radacina (Radix Bardanae), ce se recolteaza inainte de inflorire, in lunile martie-aprilie sau in al doilea an de vegetatie in lunile octombrie-noiembrie.
Componentii principali: insulina in cantitati mari (40 %), acizi (palmitic, staeric, cafeic), sitosterol, stigmasterol, ulei volatil, vitamine din gama B, saruri de potasiu.
Proprietati: intern – coleretica, diuretica, hipoglicemianta, antifurunculoasa si extern – astringent si antiseptic, stimuleaza crestera parului.
Indicatii: in diabet (scade zaharul din sange), la hepatorenali (stimuleaza functiile renale si cutanate), in bolile de ficat (reduce calculii biliari), eficient in eczeme si boli ale pielii (acnee, furunculoza).
Mod de folosire: intern si extern.
Intern: ca diuretic si sudorific sub forma de ceai prin macerare, din 4 linguri de radacina maruntita la 1 l de apa clocotita, timp de 40-50 minute, ce sa va bea in cursul zilei.
Sau fierbeti timp de 2 minute la foc scazut 2 linguri de radacina maruntita la 500 ml apa clocotita, dupa care lasati-l 15 minute acoperit, filtrati-l si beti-l in 3 reprize in decursul zilei. Pentru diabetici se impune indulcirea cu zaharina.
Extern, ca si lotiune pentru cresterea parului: infuzie asociata cu frunze de mesteacan, se frectioneaza pielea capului o data pe saptamana, dupa spalare, adaugand si o lingura de otet.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu