16 mai 2011

Crusinul (Rhamnus frangula – Fam. Rhamnaceae)

Crusinul (Rhamnus frangula - Fam. Rhamnaceae)Denumiri populare: lemn cainesc, patachina, salba moale, spinul cerbului.
Prezentare: arbore melifer de 1-2 m, ce are florile alb-verzui si fructele adunate mai multe pe aceeasi codita, de forma unei sfere, la inceput verzi, apoi rosii, ca la maturitatea completa sa ajunga la culoarea negru-violet. Perioada de inflorire este mai-iunie.
Partea utilizata: scoarta (Cortex Frangulae) uscata si veche de un an, intrucat cea proaspata este vomitiva.
Componentii principali: glocuzide antrachinonice, frangulina, gume, mucilagii, acid crisofanic.
Proprietati: laxativ neiritant, colagog, vermifug, cicatrizant.
Indicatii:
  • Intern: constipatie spasmodica (poate fi luat de femeile insarcinate, intrucat nu mareste peristaltismul intestinal), insuficienta biliara si constipatii consecutive, hemoroizi, obezitate, celulita, tulburari ale circulatiei, paraziti intestinali.
  • Extern: plagi atone, scabie.
Mod de folosire:
  • Intern:
    • decoct urmat de macerare din 2-3 lingurite de scoarta uscata, ce se va fierbe in 150 ml apa vreme de 15 minute, lasandu-se apoi 6 ore la macerat. Lichidul decanat se bea cu inghitituri mici, inainte de culcare, efectul producandu-se a doua zi.
    • amestec laxativ din 25 g scoarta de crusin cu: 20 g radacina de angelica, 20 g frunze de salvie, 20 g flori de nalba, 25 g seminte de in; se va face decoct din: 3 linguri de amestec la o cana de apa ce se fierb 3 minute si se lasa apoi 10 minute la infuzat. Se va bea cate o cana seara si dimineata indulcit cu miere.
  • Extern: comprese din o lingurita de tinctura la 1 pahar cu apa. Impotriva scabiei se amesteca o lingurita de tinctura la o jumatate de pahar cu otet de vin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu