16 mai 2011

Coriandrul (Coriandrum Sativum – Fam. Umbelliferae)

Coriandrul (Coriandrum Sativum - Fam. Umbelliferae)Denumire populara: culendia.
Prezentare: planta erbacee anuala, inalta de 40-100 cm, cu florile mici albe sau roz si fructe globuloase bogate in uleiuri eterice.
Raspandire: Campia Baraganului, Olteniei, Campia si Podisul Dobrogei. Este originara din regiunea mediteraneana.
Partea utilizata a plantei: fructul (Fructus Coriandri) recoltat la maturitate, cand are culoarea galben-brun deschis.
Componentii principali: ulei volatil, lipide, amidon, substante minerale, pectine.
Proprietati: calmeaza durerile abdominale, reducand spasmele digestive si balonarile si usurand evacuarea gazelor intestinale, stimuleaza secretiile gastrointestinale, bactericid, fungicid, antihelmintic.
Indicatii: anorexie, balonari abdominale, dispepsii digestive, helmintiaza (viermi intestinali).
Mod de folosire: intern
  • infuzie din o lingurita de fructe zdrobite la 300 ml apa clocotita, ce se va bea caldut, in decursul zilei, cate 1-2 cani dupa mesele principale – dispepsii digestive si ca stimulent al poftei de mancare
  • infuzie din 20 g fructe la 100 ml apa clocotita, se va bea pe nemancate intreaga cantitate – pentru eliminarea viermilor intestinali.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu