Numele latin: Atropa Bella-Donna, din familia Solanaceae
Matraguna este extrem de otravitoare. Vorbim de o planta rezistenta, ce formeaza tufisuri mari din frunzele sale si cu o radacina conica de mari dimensiuni.
Aceasta planta creste in Europa, la marginea padurilor, pe gramezi de gunoaie vegetale si in locuri abandonate.
Numele aceste plante a fost dat de catre romani, care o foloseau pentru sucul sau.
Sucul extras din planta era considerat ca cel mai bun pentru marirea pupilei la femei, semn de mare frumusete. De unde si numele Bella-Donna – femeie frumoasa.
Frunzele – folium belladonnae – sau radacina – radix belladonnae – sunt folosite in fitoterapie. Matraguna contine 1% alcaloizi derivati din tropanol, din acid atropic, din beladonina si scopolamina.
De la matraguna se folosesc radacinile si frunzele. Frunzele se culeg inainte de inflorirea plantei, deoarece atunci contin o cantitate mult mai mare de alcaloizi. Toamna este anotimpul in care se recolteaza radacina de matraguna.
Proprietati
- Relaxarea muschilor, mai ales in cazul contractiilor musculare
- Reducerea durerilor colicilor urinari
- Reducerea durerilor legate de problemele veziculei biliare
- Diminuarea crizelor de astm
- Reducerea transpiratiei nocturne
- Dilatarea pupilei – se foloseste in oftalmologie
Preparatele farmaceutice isi datoreaza existenta atropinei. Este interzisa folosirea oricarui produs ce contine matraguna deoarece efectele pot fi mortale.
Atropina influenteaza organele si sistemele ce se afla in responsabilitatea sistemului nervos parasimpatic.
Produsele pe baza de atropina micsoreaza secretia gastrica, secretia salivara si a transpiratiei. Permite o mai buna ventilare pulmonara si micsoreaza spasmele de natura vagotonica.
Administrare
Administrare
Matraguna se administreaza sub forma de pulbere in capsule de 0,05 g o singura data si apoi 0,30 g in 24 de ore, numai sub control medical.
Pentru tratarea astmului bronsic se maruntesc 20 g de rizom – radacina – si se macereaza timp de 8 zile in 100 ml de alcool. Se iau 15-20 de picaturi de 2-3 pe zi.
Nu uitati sa va spalati pe maini dupa ce recoltati aceasta planta! Este extrem de otravitoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu