Prezentare: arbore cu tulpina dreapta, cilindrica si cu lemul elastic, inalt de pana la 35-40 m. Frunzele au 11 foliole si prezinta peri ruginii pe spate, pe nervura mediana. Florile au invelisuri de culoare alb-galbuie si apar inaintea infrunzirii, in luna aprilie.
Raspandire: indeosebi in zona de campie, cultivat, dar si in stare spontana, de-a lungul soselelor, prin paduri, fiind foarte rezistent la noxe.
Partile utilizate ale plantei: foliolele (Folium Fraxini), ce se recolteaza in mai-iunie.
Componentii principali: manitol, inozitol, cvercitrina, acid malic, tanin, acid ursolic, gume, ulei volatil ce contine terpene, derivati cumarinici, vitamina C.
Proprietati:
- Intern: diuretic, diaforetic, laxativ, colagog, coleretic, cicatrizant, antiinflamator intestinal.
- Extern: cicatrizant, antiinflamator hemeroidal.
Indicatii:
- Intern: colecistita, angiocolita, ulcer gastric, ulcer duodenal, dismenoree, metroragii, enterocolita, guta, reumatism.
- Extern: leucoree, acnee, eczeme, arsuri, hemoroizi, plagi greu de vindecat.
Mod de folosire:
- Intern: infuzie din 1-2 linguri de frunze la 250 ml apa clocotita, ce se bea in 3 reprize dupa mesele principale, in decursul zilei (diuretic, diaforetic in tratamentul reumatismului si gutei). Este si un usor laxativ.
- Extern: infuzie din 10 g de frunze la 100 ml apa clocotita, se lasa 30 minute, se strecoara si se foloseste la spalaturi vaginale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu