17 mai 2011

Feniculul (Foeniculum vulgare – Fam. Umelliferae)

Feniculul (Foeniculum vulgare - Fam. Umelliferae) Prezentare: planta erbacee, inalta pana la 2 m, cu frunzele penate cu segmente inguste si florile galbene.

Raspandire:
originara din Europa de Sud, planta este intalnita cu precadere in Campia Dobrogei, Olteniei, Crisurilor, Timisului, Baraganului, Moldovei.
Partea utilizata a plantei: fructul (Fructus Foeniculi). Fructele, bogate in ulei eteric (3-7 %, din care 70 % anetol) se vor recolta la completa lor maturitate.
Componentii principali: ulei volatil alcatuit din anetol, limonen, alfa pinen, astragol, lipide, derivati cumarinici, flavonoide, zaharuri, substante minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.
Proprietati: antispastic, carminativ, calmeaza durerile abdominale, reduce spasmele digestive si balonarile prin evacuarea gazelor intestinale, galactogog, sedativ.
Indicatii:
  • Intern: balonari abdominale, tuse convulsiva, astm bronsic, bronsita, faciliteaza expectoratia in tusea bronhica, fiind recomandat copiilor datorita gustului placut.
  • Extern: antiinflamator, antiseptic laringo-faringo-amigdalian.
Mod de preparare:
  • Intern: infuzie din 5-6 fructe zdrobite (la copii si sugari) si jumatate de lingurita de fructe (la adulti), la 200 ml apa clocotita, ce se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale.
  • Extern: infuzie preparata din dublarea cantitatii de fructe la 200 ml apa, fiind folosita in comprese si gargarisme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu